Pes v post-apo — kompletní úvaha bez romantiky
Omni· 01. 10. 2026 17:03 4
V minulosti tu padla řeč na téma čtyřnohého parťáka v post-apo. Jelikož jsem velký milovník a chovatel psů, zamyslel jsem se nad tímto tématem pořádně do hloubky a snažil se podívat na problematiku z ryze pragmatického hlediska. Věřím, že hodně dalších milovníků psů můj názor velice zklame, každopádně jsem člověk, co se snaží mít vždy střízlivý pohled na věc.
Romantická představa kráčení pustinou se svým čtyřnohým parťákem jako ve Falloutu 4 nebo Já, legenda zní sice strašně COOL, bohužel je ale nereálná. Člověk by musel mít psa na úrovni výcviku srovnatelným s Rexem ze známé rakouské kriminálky (rád bych připomenul, že Rexe hráli čtyři různí psi). A to je přesně ono: pes není stavěný a hlavně cvičený na to, aby byl univerzálním parťákem do post-apo, a bohužel nikdy nebude.
Většina pracovních plemen, která jsou služební, jsou vždy cvičená k jednomu účelu. Samozřejmě plus základní poslušnost. Ale neexistuje pes, který dokáže podle pachu hledat drogy a zároveň zachraňovat lidi zavalené lavinou.
Využití psa jako hlídače
Využití jako hlídač statku nebo bytu je v dnešní době výhoda – pes si chrání svoje. Ať už je to statek, kde štěká na lidi a zvířata, která pro něj nejsou přirozená. Můj pes chrápe v chodbě, a tím, že automaticky začne vrčet, když někdo něco dělá u mých dveří, mám drobný předstih připravit se, kdyby se mi někdo chtěl dostat do bytu bez pozvánky.
Budeme se ale bavit o post-apo – vážně chceš, aby tvoji samotku u lesa chránilo něco, co dává na kilometry daleko vědět všem hladovým lidem v okolí: “hej, tady je pes, a kde je pes, tam jsou lidi, co mají dostatek jídla”? Protože kdyby ho neměli, tak Fído by už dávno neštěkal.
Největší problém u psa je faktor toho, že tě prostě odhalí. Jestli chceš nebo nechceš, pes se jako zvíře nedokáže pohybovat v tichosti. Jasně, někdo bude argumentovat tím, že “můj štamprlík se ale plíží, když vidí kočičku”. Ano, když vidí kočičku. Ale jinak psi běhají, skáčou, štěkají, tahají větve atd.
Co se hlasitosti týče, pes je srovnatelný s malým děckem – a bohužel psa neukecáš větou „teď budeme ticho jako myšky“.
Jedna z největších předností psa v dnešní době by v post-apo mohla být jeho slabina, protože v momentě, kdy ty s ním budeš schovaný v křoví vedle Chlíbka s oštěpem, tvůj pes najednou bude potřebovat informovat celý vesmír o tom, že viděl veverku.
Výhoda: teplotní powerbanka + příhoda s kšiltovkou
Jedna z výhod psa je teplotní powerbanka. Jen si někdy všimněte, jak šílenou výhodu mají bezdomovci vybavení psem (a to nebudu vůbec mluvit o škemrání, které je se psem samo o sobě jednoduché). Jednou jsem z prdele zkusil v JH sedět na lavičce se psem a hodil jsem před nás kšiltovku na ruby – během pár minut se mi tam nastřádalo něco okolo čtyř stovek a to jsem ani nenavázal oční kontakt.
Ale zpátky k tomu teplu – pes tě ve velkém spacáku neskutečně zahřeje.
Stopování a lov
Pokud nemáš vyloženě gaučáka, tak je pes přirozeně výborný stopař a lovec. V minulosti jsem měl NO, který neměl problém sám strhnout zajíce (i když toho se osobně štítím kvůli svalovci). Pointa je – pokud máš psa, zkoušej, jestli by něco takového zvládl.
Teď mám útulkového křížence NO a labradora – světe div se, výborná věc na tahání věcí z vody. Takže dostat se ke kačeně bez toho, abych se namočil, je drobná výhoda.
Morální podpora
Další věc je morální podpora. Pokud jsi sám, pes je výborný parťák. I kdybys ze zásobovací výpravy dotáhl jednu konzervu, o kterou se s ním stejně ještě budeš muset podělit, ten pes tě za ni odmění láskou tak jako nikdo jiný.
Spotřeba jídla
V návaznosti na to ale chci říct, že pes je většinou velký žrout a konzument vody. Musíš počítat s tím, že 12 kilo granulí na cca 45kilového dospělého psa je prostě základ. Kór jestli je Fífík vybíravý a objednáváš mu granule z netu.
(Předem říkám: pokud máte psa na za studena lisovaných granulích, přejděte radši na kvalitní granule vyráběné extruzí skrz krátkou dobu trvanlivosti.)
Kolik toho pes sežere, pochopíš až ve chvíli, kdy se s ním rozhodneš dělit o svoje jídlo.
Obrana – obrovská výhoda i dvojsečná sekera
Ano, pokud tě někdo napadne, tak mezi vás postavíš psa a máš obrovskou výhodu. Má to ale drobné ALE…
Pes se v zápalu boje blbě kontroluje. Sám si vzpomínám, že k nám jednou přiběhl pes, který byl o dobrých 20 kilo větší než ten můj, a kluci se mi začali rvát. Nějakým způsobem se mi podařilo toho cizího psa zalehnout, přičemž můj pes do něj kousal. Světe div se, ale když tvůj pes trhá, je mu jedno, jestli je to cizí pes nebo tvoje hlava
Takže jsem si pár šrámů z boje taky odnesl — a to ne od cizího psa, ale právě od toho svého.
Takže ano… je to taková dvojsečná sekera.
Zodpovědnost
Pes není stroj. V pracovním vytížení je pes pořád jenom křehké stvoření, které si dokáže zlomit packu. A věř mi, že nemít možnost pomoct svému parťákovi by některé páničky mohlo psychicky zlomit.
Teď to nejkontroverznější (a ano, naseru tím hromadu lidí)
Jsem pragmatik a rozhodl jsem se říct to, co prostě je.
Pes je neskutečně dobře uskladněné maso a dá se využít celý — podobně jako kráva.
Jak na kůži, tak na sádlo.
K psímu masu jsem se dostal jen jednou a to nedobrovolně, jelikož kamarádi věděli, že mám psy velice rád, a tušili, že bych to nesežral. Tvrdili mi, že to byl řízek z divočáka. Zvěřinu poznám — musím vám ale říct, že chuťově to maso bylo výborné. Stejně jako maso z jakéhokoliv jiného dravce.
Netvrdím tím ale, že je OK kuchnout Fída při prvním krátkém výpadku proudu.
A netvrdím tím, že musíš sníst svého psa.
Pamatuju si jako dítě, že u nás policie dost často brala hárající fenu, protože v místní romské osadě byl dost často problém s agresivními volně pobíhajícími psy. Přešli s hárající fenou přes osadu a za osadou ty psy jednoduše odchytávali.
Poslední, na co si vzpomínám, je psí sádlo — výborná věc při zánětu průdušek atd.
Závěr
Ani nevím, co bych k tomu napsal na závěr. Chápu, že tímto naštvu hodně lidí, od kterých dostávám většinou pozitivní zpětnou vazbu. Každopádně bychom měli být realisté a dívat se na věci střízlivým pohledem — bez zaslepení láskou ke svému čtyřnohému parťákovi.
Komentáře (0)
- Zatím žádné komentáře.
Pro komentování se přihlaste do Kvelbu.
Přihlásit se