Fórum Kvelbu

Střelné zbraně z hlediska preppers

Omni· 01. 10. 2026 16:57 3

Zdar zbojníci

Původně jsem svůj pohled na prepping vůbec nechtěl stavět na střelných zbraních, ale co si budeme, jsme chlapi a tyhle věci nás prostě baví a máme je v krvi.

Předem upozorňuji, že tenhle pohled je čistě z prepperského hlediska. Nebudeme tu řešit EDC atd., i když okrajově se toho taky dotknu, protože zbraň, kterou denně nosíš, trénuješ s ní a jsi s ní sžitý, má z prepperského hlediska mnohem větší váhu než nějaký naleštěný Desert Eagle, který už 10 let leží v trezoru a lapá prach.

Střelná zbraň z prepperského hlediska by měla být hlavně co nejjednodušší z konstrukčního hlediska, spolehlivá a co se týče dostupnosti náhradních dílů, měla by být co nejdostupnější.

Popisovat budu jenom zbraně, se kterými jsem se já osobně setkal díky práci střeleckého instruktora, nebo se kterými jsem se setkal od doby, co vlastním zbrojní průkaz (dnes už zbrojní oprávnění).

Začnu krátkými a pak se přesuneme na dlouhé.

CZ 75

Ano, vím, některým z vás tahle platforma může přijít zastaralá. Faktem ale je, že je to jedna z nejdostupnějších krátkých zbraní na území České republiky. Náhradní díly, zásobníky atd. seženete skoro za hubičku.

V ráži 9mm Luger z ní pořád dělá pistoli použitelnou i v dnešní době. Zároveň jsem se nesetkal s tím, že by byla nějak extra poruchová oproti jiným. A co si budeme, celokov je celokov.

Glock 17, Glock 43X, Glock 19 a další

Jedná se o jednu z nejspolehlivějších pistolových platforem vůbec. Nezanedbatelná výhoda je, že Glock vám s prominutím sere na údržbu a čištění a dost často vám to odpustí.

Ano, vím, je to hnusná a nevzhledná pistole, ale kdybych si měl vybrat něco, na co se mám spolehnout, tak to prostě bude Gčko.

CZ P-09 a další

S těmito "čízami" mám bohužel málo zkušeností. No z nějakého důvodu populární budou a logika věci je stejná jako u CZ 75. Prostě chceš mít něco, co jednoduše nahradíš nebo opravíš.

Věřím, že se v komentářích najde hodně zástupců a schvalovačů těchto platforem.

Revolver, hlavně ráže .357 Magnum / .38 Special

Spolehlivost, penetrační vlastnosti .357 Magnum a dostupnost krmení.

Ano, .357 Magnum a .38 Special sice nejsou tak běžné jako 9mm Luger, každopádně jsou pořád hojně populární mezi střelci. Další výhoda je, že je to prostě revolver. Nemusíš s sebou tahat další zásobníky, prostě nasypeš pár nábojů do kapsy a jdeš.

Ano, přebíjení může být v krizových situacích oser. No pokud se jako prepper ocitneš v otevřené přestřelce, tak jsi prostě někde udělal velkou chybu.

Dlouhé zbraně

VZ.58 – CZ 858 a další

Pamětníci je ještě znají pod názvy jako kosa, pádlo, sapr atd.

Důvod, proč v něm pořád vidím smysl, je právě dostupnost náhradních dílů, spolehlivost a krmení ještě pořád za relativně dobrou cenu. Navíc pár doplňků od FAB Defense a je kompatibilní s dalšími doplňky.

A hlavně, co si budeme – pořizovací cena. Momentálně se dá kosa sehnat za cenu ojeté jedničkové fábky.

AR-15 a její platformy

I když osobně ARko nemám rád, nelíbí se mi ani manipulace s ní a vždy mě to víc táhlo k platformám typu AKM, jednu věc jí musím nechat – její popularitu ve střelecké komunitě.

A právě to je něco, co určitě stojí za zvážení. Další fakt je ráže .223 Remington / 5,56 NATO. Sice nemá bůhvíjak úžasné balistické vlastnosti oproti větším rážím, ale z hlediska preppingu je to cenově dostupná ráže.

A hlavně – dávno nejsme členy Sovětského svazu, takže AR má mnohem větší potenciál co se týče logistiky a dostupnosti jak krmení, tak náhradních dílů.

Opakovací brokovnice

Ať už je to Mossberg 88, Remington 870 nebo další.

Velká výhoda brokové pumpy je spolehlivost, jednoduchost a větší tolerance na horší kvalitu krmení, jelikož cokoliv jí dáš, můžeš vystřelit. Zároveň není problém s přebitím, protože celý nabíjecí mechanismus zastáváš ty jako člověk.

Samopal Škorpion EVO 3

Hlavně cenová dostupnost jak dílů, tak krmení.

Opakovací pušky ráže .308 Winchester

Silná, spolehlivá ráže. Dostupné krmení a zároveň moderní ráže, která má pořád co nabídnout.

Mosin-Nagant 7,62×54R

Neskutečně mě sere, že jsem prošvihl dobu, kdy se tahle sranda dala sehnat v hospodě za láhev vodky a krabičku Startek.

Každopádně z balistického hlediska je to pořád potenciálně dobrá puška na lov. Možná to píšu čistě z nostalgického hlediska, ale člověk, který bude mít na rameni pověšeného Mosina, na mě nepůsobí tak agresivním dojmem jako frajer v nosiči plátů se samopalem na hrudníku.

Steyr AUG

Ano, vím – hnusný plastový bull-pup.

Co se ale téhle platformě musí nechat, je kompaktnost. Při relativně dlouhé hlavni máš pušku, která se dá pohodlně používat i v omezeném prostoru.

Ano, nabíjení a manipulace stojí za piču, ale stojí za piču hlavně z toho důvodu, že je to pro většinu střelců prostě jen nezvyk.

Co mě ale neskutečně sere na AUGu, je nechutná spoušť.

Další obrovská výhoda je skladnost. Po vyndání hlavně se pohodlně vejde do středně velkého batohu. Další výhodou je vestavěná optika (kdo má rád šperky, tak původní optiku dělal Swarovski ).

A další věc – momentálně se dá pořídit za cenu ojeté jedničkové Octavie.

Dvouhlavňová brokovnice

Ano, vím, teď bude mít většina skalních střelců hysterický záchvat.

Každopádně co se těmto jednoduchým kráskám nedá upřít, je spolehlivost a hlavně cenová dostupnost.

Prostě brokovnice, kterou si pořídíš v komisi za 4000 Kč, ti zákonitě musí dělat dobře na tvoje prdel.

Další věc – nevím, jak si rozpad společnosti představují jiní, ale já se rozhodně necítím na to, abych s nějakou zbraní chodil čistit jeden barák za druhým. Pokud bych se k něčemu takovému snížil, tak moje volba určitě nebude, že si na to vezmu brokovnici.

Tyhle brokovnice mají sloužit právě tomu obránci jako zbraň, kterou strčí do ruky nezkušenému střelci a udělá mu rychlokurz ala:

"Tady si sedni, tady se dívej a pokud se za tou kuličkou, které se říká muška, objeví nějaký problém, zmáčkni oba kohouty naráz."

Poslední a asi nejdůležitější ze všech – .22 LR

Malorážky.

Je jedno, jestli zvolíš dlouhou opakovací (za mě asi nejlepší volba), samonabíjecí (větší náchylnost na závady) nebo krátkou (za mě jsou úplně boží malorážkové pistole od firmy Ruger).

Nějakou malorážku by ale jako prepper měl mít každý.

Důvodů je několik. Malorážka je z hlediska lovu drobné zvěře nejlepší věc, co může být. Cokoliv silnějšího, například na zajíce, je prostě overkill.

Čistě teoreticky se v krajních případech dá použít malorážka i na sebeobranu, i když je to dosti nešťastná volba. Každopádně nikdy nevíme, co všechno může napáchat jedna "dobře mířená".

Další neskutečně velká výhoda je cenová dostupnost krmení a zároveň jeho váha a velikost.

Člověk, který se rozhodne jít na lov, si s malorážkou vystačí celkem bohatě už jen z toho důvodu, že s sebou může mít několik desítek nábojů a nezabere mu to ani polovinu místa v kapse.

Hlavně je to i relativně tichá ráže a poslední, co chceš, je aby lidi v okruhu několika kilometrů věděli, že jsi zrovna vyrazil lovit.

Pokud má někdo další poznatky, další a nové zkušenosti, veselé s tím do komentářů.

Co se tohoto týče, informací není nikdy dost.

Komentáře (0)

• Zatím žádné komentáře.

Pro komentování se přihlaste do Kvelbu.

Přihlásit se