Fórum Kvelbu

Unaven z preppingu aneb když se z přípravy na konec světa stane další práce

Omni· 17. 09. 2026 12:31 320 Připnuto

Zdar zbojníci, dneska bych chtěl otevřít téma, o kterém se mezi preppery možná nemluví tak často, jak by mělo. A to je únava z preppingu. Ne ta fyzická, když po celodenním pochodu konečně sundáš batoh a zjistíš, že máš záda v píči, ale ta mentální. Ten moment, kdy už tě nebaví řešit, co když vypadne elektřina, co když přijde válka, co když se zvednou ceny, co když se něco posere. A místo toho, aby ti prepping přinášel pocit připravenosti, začne ti připadat jako další povinnost, kterou musíš plnit. A přiznám se rovnou, že tohle téma si možná trochu obhajují i sám před sebou, protože si v poslední době procházím něčím, co bych nazval syndromem vyhoření. Neříkám, že jsem si nechal udělat oficiální diagnózu, ale ten pocit, kdy už máš všeho tak nějak plný zuby, mě docela frustruje. Takže pokud tenhle článek bude působit trochu jako moje osobní zpověď, tak to nebude náhoda. Protože ruku na srdce, kolik z nás už někdy nesedělo večer u telefonu a neprojíždělo další video o tom, jaký filtr na vodu je nejlepší, jaká sekera vydrží apokalypsu, jaký nůž přežije třetí světovou a kolik konzerv bychom měli mít ve sklepě? A když to všechno dokoukáš, zjistíš, že vlastně nemáš dost peněz na to, abys koupil všechno, co ti právě někdo doporučil. Tak začneš přemýšlet, co dalšího potřebuješ. A kruh se uzavírá. Prepping měl být nástroj, jak získat větší kontrolu nad vlastním životem. Ne další systém, který tě bude ovládat. Když už ani les není odpočinek. Osobně si myslím, že jedním z největších rizik preppingu je, že člověk začne vnímat každou činnost jako přípravu na nějaký budoucí průser. Jdeš do lesa? Trénink přežití. Vaříš na ohni? Test vybavení. Kupuješ potraviny? Doplnění zásob. Jedeš autem? Přemýšlíš, co bys měl mít v kufru, kdyby ses nedostal domů. A najednou si uvědomíš, že i věci, které tě dřív bavily, se proměnily v další úkol na seznamu. Přitom někdy chceš jen sedět u ohně, žrát buřta, poslouchat les a nemuset řešit, jestli máš dostatek paracordu na případnou evakuaci. A víš co? To není selhání preppera. To je normální potřeba odpočívat. Nemusíš každou noc spát v hamace, abys dokázal, že jsi připravený na krizovou situaci. Nemusíš každý víkend testovat vybavení. A už vůbec nemusíš mít pocit viny, když místo tréninku rozdělávání ohně strávíš sobotu s rodinou, psem nebo u piva s kamarády. Prepping, který ti nedovolí odpočívat, se může stát sám o sobě zdrojem stresu. Past nekonečného vylepšování. Jedna věc, kterou jsem si na prepperské komunitě všiml, je neustálé hledání lepšího vybavení. Lepší nůž, lepší batoh, lepší vařič, lepší filtr, lepší boty. A samozřejmě, že je fajn mít kvalitní vybavení. Sám mám rád věci, na které se můžeš spolehnout. Jenže problém nastává ve chvíli, kdy začneš věřit, že bez dalšího nákupu nejsi dostatečně připravený. Máš nůž za pět set? Někdo ti vysvětlí, že potřebuješ nůž za tři tisíce. Máš batoh? Potřebuješ jiný systém nosiče. Máš zásoby na měsíc? Na internetu se objeví člověk, který má zásoby na rok a vysvětluje ti, proč jsi pořád na začátku. A tak pořád nakupuješ, porovnáváš, plánuješ a vylepšuješ. Jenže někdy je největší upgrade jednoduše to, že si sedneš a uvědomíš si, že už máš dost. Vybavení má sloužit tobě. Ty nemáš sloužit svému vybavení. A pokud tě další nákup víc stresuje, než tě těší, možná není problém v tom, že potřebuješ nový gear, ale v tom, že potřebuješ na chvíli vypnout. Strach jako palivo. Prepping často vyrůstá z rozumného uvědomění, že svět není dokonale bezpečný. Výpadky energií, přírodní katastrofy, ekonomické problémy, války nebo obyčejné každodenní průsery. To všechno jsou důvody, proč dává smysl být určitým způsobem připravený. Ale existuje rozdíl mezi připraveností a permanentním očekáváním katastrofy. Když se začneš každý den krmit obsahem, který v tobě vyvolává strach, můžeš získat pocit, že se něco hrozného musí stát každou chvíli. Každá zpráva je potenciální začátek kolapsu, každá změna zákona hrozba, každý problém ve světě další důvod k panice. A pak zjistíš, že žiješ v neustálém režimu čekání na něco, co možná nikdy nepřijde. Neříkám, že máme zavírat oči před realitou. Právě naopak. Informovanost je důležitá. Ale stejně jako si hlídáš kvalitu vody, kterou piješ, měl bys přemýšlet i nad kvalitou informací, kterými krmíš vlastní hlavu. Nemusíš každý den sledovat deset videí o kolapsu společnosti, abys zůstal připravený. Někdy ti víc pomůže jedna konkrétní věc, kterou skutečně uděláš, než dalších padesát hypotetických scénářů, které si pustíš před spaním. Rodina není překážka přípravy. Tady se dostáváme k věci, která je podle mě pro mnoho lidí důležitá. Máme rodiny, práci, děti, partnery, domácí zvířata a spoustu běžných starostí. A přesto se občas můžeme cítit provinile, že neděláme dost. Že bychom měli víc trénovat. Více šetřit. Více nakupovat. Více plánovat. Více vědět. Jenže pokud kvůli přípravě na hypotetickou katastrofu začneš zanedbávat vztahy s lidmi, kvůli kterým se vlastně připravuješ, někde si to dojebal. Co ti bude platná dokonale sestavená evakuační výbava, pokud jsi poslední rok nebyl schopný strávit klidný večer s partnerkou, protože jsi neustále řešil další problém, který se může stát? Co ti bude platná zásoba jídla na šest měsíců, když doma panuje napětí, protože každý volný víkend trávíš výhradně testováním vybavení? Příprava rodiny neznamená jen zásoby, plány a dovednosti. Znamená také vztahy, důvěru, schopnost spolu komunikovat a vědět, že se na sebe můžete spolehnout. A někdy je společný výlet, obyčejná večeře nebo odpoledne strávené s dětmi hodnotnější než další hodiny strávené sledováním videí o SHTF. Pauza není kapitulace. Někdy je potřeba si dovolit přiznat: „Dneska se mi nechce.“ Nechce se mi do lesa. Nechce se mi čistit vybavení. Nechce se mi studovat další metody filtrace vody. Nechce se mi řešit, co bych dělal, kdyby se zítra zhroutila ekonomika. A to je v pořádku. Nemusíš svou identitu stavět na tom, že jsi prepper každou minutu svého života. Můžeš být prepper a zároveň člověk, který chce mít klid. Můžeš se zajímat o survival a zároveň milovat pohodlí. Můžeš mít zásoby a zároveň si zajít do restaurace. Můžeš mít doma sekeru, nůž a křesadlo, ale taky si pustit film a celý večer neřešit nic jiného. Pauza neznamená, že jsi přestal být připravený. Znamená, že si uvědomuješ, že tvoje psychická pohoda má také svou hodnotu. A pokud tě prepping přestal bavit, možná není potřeba ho úplně zahodit. Možná stačí změnit způsob, jakým k němu přistupuješ. Místo dalšího nákupu se nauč něco, co už máš k dispozici. Místo sledování dalšího katastrofického videa si zajdi ven bez cíle. Místo řešení toho, co se může stát za deset let, oprav něco doma, věnuj se rodině nebo si pořádně odpočiň. Nejsi stroj na přežití. Myslím, že bychom si měli čas od času připomenout jednu zásadní věc: Naším cílem není pouze přežít nějakou katastrofu. Naším cílem je žít co nejlépe i v době, kdy se žádná katastrofa neděje. Protože jestli strávíš deset let života v neustálém stresu, šetření, nakupování a očekávání konce světa, jen abys jednou možná zvládl nějakou krizovou situaci, je fér se zeptat, kolik života jsi mezitím skutečně prožil. Prepping by ti měl dávat větší svobodu, ne ti ji brát. Měl by ti pomoct být odolnější, ne tě donutit žít v permanentním strachu. Měl by podporovat tvou rodinu, ne tě od ní vzdalovat. A možná je nejpokročilejší prepperská dovednost právě ta, kterou na YouTube moc neuvidíš: Umět poznat, kdy už je toho dost, a dovolit si přestat. Takže jestli jsi dneska unavený z preppingu, dej si pauzu, zbojníku. Nech vybavení ležet. Vypni videa. Běž ven, dej si kafe, obejmi svoje blízké a dělej chvíli něco, co nemá žádný taktický význam. Svět se kvůli tomu nezhroutí. A pokud se náhodou zhroutí, tak doufejme, že to aspoň stihneš po tom buřtu. :D

Komentáře (0)

• Zatím žádné komentáře.

Pro komentování se přihlaste do Kvelbu.

Přihlásit se