Fórum Kvelbu

KPZ – aneb Krabička plná zbytečností

Omni· 26. 08. 2026 20:54 4

Zdar zbojníci, v návaznosti na moji anketu jsem se rozhodl napsat první článek. Ne proto, že by to mělo nejvíc hlasů, ale proto, že mi tam nějaký darebák, kterého tímto zdravím, napsal KPZ a přežití v našich podmínkách. A to „v našich podmínkách“ je strašně důležité zdůraznit. Upřímně? KPZ ti je v našich podmínkách úplně k hovnu. Teda koncept klasické KPZ. Dlouhou dobu rozhlašuju, že KPZ s sebou nosí lidi, co ještě neobjevili kouzlo pořádného EDC vybavení. Nevím, jak vy, ale osobně považuju KPZ za věc, co ti má pomoct trošku natáhnout tvoje utrpení, než se objeví záchrana. Popíšu postupně největší nesmysly, co lidi nosí v KPZ, i když často ani neví z jakého důvodu. Kdo ví, třeba je to přežitek ještě z dob skauta. Jde o to, že jsme v našich končinách... Hlavně v Čechách je civilizace vždy maximálně hodinu pěšky, takže 90 % věcí v KPZ postrádá smysl. Každopádně vám na konci dám i tipy na věci, které reálně dává smysl v KPZ mít, ale je to spíš z důvodu komfortu než nějaké záchrany. 1. Zrcátko Já snad nemůžu věřit, že něco takového budu vůbec rozepisovat. Kdy do piči naposled jste si museli přivolat pomoc pomocí házení prasátka na letadlo? I kdyby ses sekl pod kořenem jako Zdena... Kurva, neříkejte mi, že když bude někdo v našich končinách házet prasátka na vrtulník, tak pilot bude okamžitě hlásit, že je někdo určitě v nesnázích. Hlavně v dnešní době. Pokud budete až takoví mantáci, že se vám povede ztratit na těch pár metrech lesa, co tu máme, platí jednoduché pravidlo – vždy někomu dejte vědět, kam jdete a kdy se vrátíte. Ve chvíli, kdy po vás budou pátrat, nebudou létat jen vrtulníky, ale i drony s termovizí. Buďte na otevřeném prostranství a v případě potřeby vás určitě někdo najde. 2. Čajová svíčka Jediná věc, co dokáže tahle další zbytečnost v KPZ zachránit, je rande, kdy se ti povede z místních řad našich krásných prepperek nějakou zbalit a pozvat ji někam do přírody na navození romantické atmosféry. Jinak je ale čajová svíčka v KPZ úplně k hovnu. Jediná rozumná věc, na kterou by šla použít, je rozdělání většího ohně. Jenže tuhle roli úplně v pohodě zastane i obyčejný zapalovač. 3. Kousek rybářského silonu a háček Ultimátní klišé každé KPZ. Já nevím, kolik z vás si někdy zkoušelo něco na tenhle setup chytit, ale není to úplně jednoduchý. Nebo lépe řečeno – je to skoro nemožný. Bez použití jakékoliv návnady je kombinace těchto dvou itemů v KPZ něco, co mi vždycky vykouzlí jen trpký úsměv na tváři a vzpomínky na pytlačení v ranném věku. Neříkám, že na to nejde něco ulovit. Ale když si spočítáme, kolik času ztratíš hledáním návnady... Nejlepší je to v létě, kdy jsi zpocený jak prase a návnady na tebe sedají samy a ještě ti dají vědět příjemným bodnutím. Pak ještě čas ztratíš navázáním vlasce a samotným rybařením. To bych za tu dobu stihl dojít do nejbližší Jednoty a koupit si tam uzenou makrelu v krásném alobalu i s chlebem. Furt se držme toho, že je to KPZ, ne rybářský kufřík na strávení příjemného víkendu. 4. Šitíčko se šesti různými barvami nití a několika knoflíčky Kurva, takovou KPZ měla i moje babička. Byla sice větší a na té plechové pixle byly obrázky krásných sušenek. Po otevření mě ale čekalo nemilé překvapení a zaplavil mě úplně stejný pocit, jako když vidím tuhle kombinaci v KPZ. Tvl, pořádná jehla a jedna hrubá nit v jakékoliv barvě bohatě stačí. 5. Žiletka Kurva, jako na co? Aby ses mohl oholit, až budeš čekat na záchranu, aby si o tobě nikdo nemyslel, že zachránili bezďáka? Většina lidí ji v KPZ má a většina lidí ji nikdy v životě nepoužila. A víme proč? Víme! Protože každý normální člověk má v kapse nůž a nepotřebuje spoléhat na tu nejméně praktickou čepel, jakou si pro jakoukoliv práci umíme představit. 6. Kompas o velikosti knoflíku Kompas, který dost často ukazuje sever podle jeho momentální nálady. I kdyby se ti tam nějakým zázrakem vešel kompas normální velikosti... Na co ti do prdele v těchto končinách je? Co jsi? Ragnar a chceš se plavit do Anglie? Vždyť si kurva najdi nejbližší orientační bod a jdi tím směrem. Nechceš bloudit v kruzích? Kurva, tak jdi buď směrem na východ, nebo na západ. A nebo podle Polárky. Pokud nevíš, kde je Polárka, nezasloužíš si vůbec přežít. :D Abych KPZ ale jenom nehanil, řeknu i pár věcí, na co je dobrá. Super je samotná krabička. Já v té svojí sice nosím jen namotaný toaleťák na vandry, protože ji s sebou tahám převážně na čundry, a tohle je jediná věc, kterou chci mít vždy po ruce, když je nejhůř. Na co je ta krabička ještě fajn? Dá se v ní vařit. Jasně, bůhví co to není, ale i doušek převařené vody je lepší než mít hubu úplně na sucho, když je potřeba. V té KPZ si dokážeš vyrobit i uhlí. Co bych v ní naopak viděl jako smysluplné, je záložní zapalovač, kus paracordu, malá svítilna, tablety na úpravu vody, hotovost a kontaktní údaje na nejbližší rodinu. Doufám, že tenhle příspěvek nebude něco, co by vás donutilo říct si: „Co ten čurák zase plácá za nesmysly.“ Spíš doufám, že se každý, kdo tohle má, alespoň trošku zamyslí nad tím, co všechno tam má, jak to používá a jestli to má smysl s sebou vůbec tahat. Z mého přesvědčení je furt lepší mít po kapsách kvalitní EDC – nůž, multitool, svítilnu, peněženku a zapalovač – než KPZ, se kterou by si dal rady tak maximálně McGyver. A i to jen v momentě, kdy by na to měl chuť a náladu.

Komentáře (0)

• Zatím žádné komentáře.

Pro komentování se přihlaste do Kvelbu.

Přihlásit se