Fórum Kvelbu

Zápisník – jeden z nejpodceňovanějších, ale zároveň nejvíc „Best in Slot“ itemů každého preppera

Omni· 06. 10. 2026 10:22 1

Dnešní příspěvek věnuju něčemu, co většina lidí bere jako totální banalitu. Paradoxně až tak velkou, že když jsem si nedávno šel vsadit Sportku (tiket vždy zakládám do zápisníku), paní v trafice na můj vošoupaný diář koukala jak na artefakt z jiného světa. A přitom ještě před pár lety nosil zápisník skoro každý chlap. Můj táta mi kdysi říkával: „Ty si tak blbej, že bys měl nosit zápisník. Podívej na mě, já nosím dva.“

A měl pravdu.

Proč je to podle mě Best in Slot gear?

Protože všechno, co zapíšu, už nemusím tahat v hlavě. Až na hesla a PINy mám v zápisníku fakt všechno:

kontakty na rodinu

souřadnice k místům s pitnou vodou

poznámky, nápady, úkoly

věci, které chci mít uložené offline

A ještě jedna věc – psaní rukou není jen oldschool, ale i funkční. Když si něco zapíšeš, mozek si to zapamatuje mnohem líp než když to jen přečteš. To není žádná ezo kravina, ale reálný poznatek z psychologických studií.

Využití v běžném životě (SHTF zatím nenastal)

termíny doktorů a zubaře

expirace zásob

firemní porady (už několikrát jsem zastínil kolegy, kterým nešla WiFi, když jsem měl výsledky napsané na papíře)

A nejlepší historka?

Jednou na mě jeden pán v práci vyběhl totálně nas*aný a začal na mě řvát, že jsem „debil“. Tak jsem vytáhl zápisník a suše řekl:

„Výborně, takže DEBIL… co tam máte dál?“

Koukal jak vyoraná myš, pak přidal, že jsem „úplně blbej“. Tak jsem to tam připsal, ukázal mu to, vytrhl stránku, zmuchlal, hodil do koše a řekl:

„Tak. A teď… jak vám můžu pomoct?“

Absolutní win. Deeskalace hadr.

A teď to hlavní – využití v post-apo

Tady se zápisník mění z doplňku v nástroj přežití:

Vzkazy – varování, tajné informace, komunikace bez elektroniky

Recepty – hlavně pro nás, co vaříme stylem „něco tam hoď a modli se“

Učebnice uzlů

Denník – psychika je v přežití stejně důležitá jako nůž

Souřadnice meeting pointů

Schémata pastí

Plány improvizovaných nástrojů

Schémata filtrace vody, úkryty

Rádiové frekvence a offline info o spojení s dalšími lidmi

Papír se nevybije, nehackne, nečeká na aktualizace a neodmítne poslušnost.

Závěrem

Zápisník není nostalgie ani hipsterská móda. Je to mentální úložiště, mapa, deník, technická dokumentace, komunikační nástroj a psychologická pojistka v jednom.

V digitální době je zápisník paradoxně jednou z nejpokročilejších forem redundance.

A v okamžiku, kdy přestane fungovat svět kolem nás, může být právě tahle „obyčejná blbost“ to, co ti pomůže udržet přehled, klid a náskok.

Komentáře (0)

• Zatím žádné komentáře.

Pro komentování se přihlaste do Kvelbu.

Přihlásit se