Fórum Kvelbu

Anti-Konzum

Omni· 29. 09. 2026 15:00 3

Zdravím vás, zbojníci.

Dnes bych se rád věnoval trošku tématu, které je možná částečně mimo náš obor. Každopádně konzumní způsob života dost ovlivňuje i naši připravenost. Přece jen je poslední roky společnost hodně postavená na stejném kolotoči: vydělávej peníze, ty následně utrácej, a tak pořád dokola, až chcípneš. Ideál je, když během svého konzumního života přivedeš tomuto systému další konzumenty, kteří budou žít stejným způsobem jako ty.

Abyste mě nechápali blbě. Anti-konzumní život není o tom být jenom na čisté vodě a kůrce chleba. Jsou i věci, u kterých se nevyplatí kupovat jen to nejlevnější. Osobně jsem radši za věci, které mi vydrží co nejdelší dobu, než abych je každou chvíli vyměňoval.

Doslova všichni lidé konzumu do nějaké míry podléhají. Zároveň budu rád, pokud se v komentářích rozepíšou lidé z dalších oblastí, kterým já nerozumím, pokud v některých oblastech své práce/hobby/způsobu života našli něco ve smyslu: „Proč to dělám takhle, když se to dá nahradit tímto?“ atd.

Zároveň budu psát svůj pohled na konzumní život z čistě chlapského hlediska, takže co se týče například hygieny, neberte mě prosím, slečny, doslovně. Zároveň ale vím, že je mezi námi spousta prepperek, které by mohly napsat něco o svých zkušenostech se swapem/zero waste skupinami atd. Vím, že mamky mezi sebou mění oblečení pro děti atd.

Takže – sprchový gel nahradit tuhým mýdlem.

Za dobrých pár let mi přijde osobní hygiena jako totální scam. Stačí si to spočítat – kolik stojí sprchový gel, jak dlouho mi vydrží atd.

Každopádně hygiena je důležitá. Neříkám, že se máte mýt jen vodou a smrdět pak jak nějaký Ind na tržnici. Mně osobně se strašně osvědčilo klasické mýdlo. Paradoxně pamatuju dobu, kdy sprchové gely ještě nebyly. Naši dědové se klasickým mýdlem (jo, takové to nechutné a plné chlupů) myli běžně a kupodivu to v kombinaci s deodorantem bohatě stačí.

Drogerie – různé čističe na podlahy/atd.

Nebudete věřit, ale fakt nepotřebujete 20 různých lahví na úklid. Celá domácnost se dá uklidit za pomoci vody/Sava/octu. Další věci jsou jenom zbytečný marketing a chemie navíc v baráku.

Holení

Hlavně nějaký zpičený plastový holítka jednorázový. Ty budou dobrý v post apo tak maximálně na barter. Osobně se mi nejvíc vyplatilo takové to klasické železné holítko od Gillette na jednorázové žiletky (které, jak správný somrák, ještě vždycky brousím, než už to v holítku nemá žádný efekt). Dobrá varianta je i břitva, každopádně s tou to chce trošku víc cviku.

Barber…

Sorry, ale každý, kdo dá měsíčně 500 korun holiči jen kvůli tomu, aby vypadal jak 50 dalších květáků na ulici, za mě nemůže být finančně gramotný. Když jsem byl sám dlouhou dobu, bral jsem se jednou týdně strojkem skoro na koleno. Lidi by tě měli mít rádi pro tvůj charakter, ne pro páčo, co nosíš na palici.

A nebo s tím můžeš vyjebat a najít si vyučenou kadeřnici a otravovat ji se stříháním čas od času.

Subscription

Tady budu trošku pokrytec, protože si Spotify taky platím. Každopádně veškeré ostatní služby jako Netflix atd. platit odmítám. Nemám na to čas a ani nechci trávit svůj čas u sledování nějakýho zpičenýho seriálu.

Každopádně jsem se v minulosti bavil s kamarádem, který po projetí svého bankovnictví zjistil, že je asi 5 služeb, které si sice platí, no roky je už nevyužívá. YouTube/pak nějaký ty streamovací platformy, a dokonce tam měl i sub na hru WoW, kterou nehrál už několik let.

Velkou nevýhodou dnes jsou automaticky strhávané platby. Hodně lidí zapomene, že platí něco, co vlastně ani nepoužívá.

Cigarety

V prvním řadě by bylo nejlepší se této závislosti zbavit úplně. Každopádně taky jsem silný kuřák a chápu, že seknout s tím ze dne na den není jen tak.

Každopádně se mi kouření podařilo omezit na cca 2 000 Kč na 3 měsíce.

Osobně jsem si začal balit cigarety způsobem, že s sebou tahám koženou kapsu od Vážky, ve které tabák nevysychá. Pak mám u sebe kombajn, ve kterém mám jak filtry, tak papírky.

Co se týče tabáku, kupuju ve velkém. Kýbl tabáku vyjde na cca 1 800 Kč a bez problému z toho ubalím do papírků cca 800–1 000 cigaret. Papírky nesežerou tolik tabáku jako například dutinky.

Káva

Jsem velký kafíčkář, každopádně zároveň velký odpůrce Starbucks, kafe z automatu atd. Víc než 20 korun za zalévaný kafe je prostě scam.

Co si jedu momentálně nejvíc, hlavně díky pánovi @von_klof, je káva z moka konvičky. Supr vychytávka hlavně pro ty, kterým v kafi vadí logr. Díky překapávání páry skrz namletou kávu je ta káva fakt 10/10.

Každopádně jako u cigaret je lepší se na pití kafe vysrat úplně. Zároveň mi přijdou zbytečný i domácí automaty, a hlavně takové ty domácí scamy v podobě automatů na kapsle.

Obuv

Tu půjdu trošku jiným směrem. Nemá smysl, co se obuvi týče, šetřit.

Osobně jsem si za poslední roky nejvíc oblíbil značku Salomon. Jednak mi po celodenním nošení nesmrdí nohy jak kanál před domem, ale hlavně ty boty mi vydrží několik let.

Přiložím i fotku aktuálních, které mám už 4 roky. Na porovnání nějaký Adidasi za 1 000 korun jsem schopen prošlapat během 8 měsíců.

Tyhle slouží už pár let za jakéhokoliv počasí. Jediné, co, tak jsem je už musel lepit, protože se podrážka odlepovala od látky, ale nic, co by vteřinové lepidlo nezvládlo.

Second-hand prodejny

Na druhou stránku většinu klasického oblečení řeším za pomoci sekáče.

Ano, některým z nás to může přijít trapný, protože zvykem je, že tam chodily nakupovat vždy postarší paní. Faktem ale je, že je tam spousta oblečení i pánského. Od normálního až po maskáče nebo pracovní oděv.

Sekáč není místo, kde bys šel nakoupit to, co zrovna potřebuješ. Je to spíš rutinní činnost. Jdu kolem, tak se tam podívám a uvidím, třeba něco najdu. A mít doma zásobu riflí atd. za 50 korun není na škodu a jíst to nepyta.

Myšlenkou příspěvku není ani tak, abyste přestali utrácet. Je dobré se spíš zamyslet.

Co potřebuju? Co nepotřebuju?

Občas si člověk ale nějakým nerozvážným nákupem musí udělat i radost. Samozřejmě se ale nic nesmí přehánět.

Mějte se dobře a budu neskutečně rád za další poznatky v komentářích.

Komentáře (0)

• Zatím žádné komentáře.

Pro komentování se přihlaste do Kvelbu.

Přihlásit se