Zásoby, osobní potřeba vs. barter
Omni· 01. 10. 2026 16:55 4
Nazdar, zbojníci.
Vím, že se tohle téma řešilo už mockrát, ale stejně jsem se rozhodl přinést svůj pohled na věc. Skladování a hromadění věcí – ať už jde o jídlo, vodu, hygienu, alkohol nebo další zásoby – je v podstatě jeden ze základních pilířů preppingu.
Co jsem ale moc neviděl, je rozdělení na zásoby pro vlastní potřebu a zásoby určené na barter. Pokusím se proto rozepsat pár věcí, které mi přijdou důležité. Osobně mi totiž přijde jako nesmysl směňovat věci, které sám potřebuješ k přežití. Je přece hloupost vyměnit někomu konzervu s trenčianským párkem za zlatý prsten ve chvíli, kdy vůbec nevíš, kdy se dostaneš k dalšímu jídlu.
Jídlo
Vlastní zásoby
Velký smysl vidím v rýži, luštěninách a obilovinách. Pokud máš mlýnek, jsou obilná zrna výborná věc. Neporušené zrno vydrží při správném skladování opravdu dlouhé roky.
Občas ale narážím na problém se škůdci, ať už jde o potravinové moly nebo pilouse. Pokud má někdo lepší řešení než levanduli a podobné babské rady, rád si nechám poradit.
Jídlo na barter
Tady je to podle mě složitější. Osobně bych jídlo směňoval až jako jednu z posledních možností. Pokud nevíš, jak dlouho budeš bez pravidelného přísunu potravin, měl bys energií šetřit a každé sousto mít dobře rozmyšlené.
Jako vhodné barterové zásoby mi přijdou například instantní polévky, polévky do hrnku a podobné levné věci s dlouhou trvanlivostí. Zajímavou položkou jsou i tvrdé bonbóny. Možná to zní zvláštně, ale garantuji vám, že rodiče malých dětí by v krizové situaci za sáček bonbónů dokázali nabídnout nečekané věci.
Koření
Jak pro vlastní potřebu, tak na barter.
Hlavně sůl.
Sůl byla v historii natolik cenná, že podle ní vzniklo i slovo „salary“ odměna vojáků v římských dobách. Má to svůj důvod. Sůl je dochucovadlo, konzervant a zároveň důležitá součást lidské stravy. Bez ní tělo dlouhodobě fungovat nedokáže.
Obrovskou výhodou je, že se nekazí. I když navlhne, vznikne maximálně jedna velká solná hrouda, kterou lze rozdrtit a používat dál. Navíc se hodí nejen na vaření, ale i ke konzervaci masa, ryb nebo zeleniny.
Oheň
Vlastní zásoba
Ferocerové a magneziové tyče, různá křesadla a podobné vybavení. S minimální zásobou máš možnost rozdělat oheň nesčetněkrát.
Osobně si myslím, že pokud máš tři nebo čtyři kvalitní ferocerové tyče a neztratíš je, budeš schopný rozdělávat oheň po zbytek života.
Barter
Jednorázové zapalovače a sirky.
Právě tyhle věci bych držel primárně na obchod. Jsou levné, skladné a většina lidí si jejich důležitost uvědomí až ve chvíli, kdy je potřebují. Když dnes potkáš kuřáka, který u sebe nemá oheň, tak si umím představit, že v době krize to lepší nebude.
Osobní hygiena
Vlastní zásoby
Za mě obyčejné tuhé mýdlo.
Pokud jsi chlap, tak mi věř, že kostka mýdla zvládne většinu toho, co potřebuješ. Osobně jedu téměř výhradně na mýdle už asi osm let. Nejvíc mě na sprchových gelech vždycky štvala cena. Když si člověk spočítá poměr cena/výkon, zjistí, že kupuje naředěné mýdlo za několikanásobek ceny.
Barter
Malá hotelová mýdla a šampony.
Pokud má někdo legální přístup k většímu množství těchto věcí, přijde mi to jako jedna z nejchytřejších položek do barterových zásob. Jsou malé, lehké a každý je někdy potřebuje.
Další kapitolou jsou dámské hygienické potřeby. Tampony a vložky budou v případě dlouhodobějšího průšvihu velmi žádané zboží.
Alkohol
A teď něco, za co mě část lidí nejspíš ukamenuje.
Vlastní zásoby
Tvrdý alkohol má několik využití. Nemusí sloužit jen k pití. Dá se použít jako dezinfekce, při výrobě různých tinktur, případně jako nouzové rozpouštědlo. Navíc kvalitní destilát vydrží prakticky neomezeně dlouho.
Barter
Tady vidím obrovský potenciál hlavně v malých lahvičkách alkoholu, takových těch hotelových nebo jednorázových baleních po pár deci či panácích. Ať už vodka, rum, slivovice nebo cokoliv podobného.
Mají několik výhod. Jsou skladné, snadno se přenášejí a hlavně nemusíš při výměně otevírat velkou láhev. Místo toho můžeš obchodovat po malých dávkách. Stejně jako se dnes nechodí do obchodu s celou výplatou v kapse, nebudeš chtít při barteru vytahovat pětilitrový demižon.
Ať si o alkoholu myslíme cokoliv, historie ukazuje jednu věc celkem spolehlivě – dokud budou mít lidé co pít, budou pít. V těžkých dobách to platí možná ještě víc než v těch dobrých. Někteří budou alkohol chtít kvůli oslavě, jiní kvůli stresu, další prostě proto, že jsou na něj zvyklí. Z pohledu barteru tak půjde pravděpodobně o jednu z komodit, která si svou hodnotu udrží velmi dlouho.
Samozřejmě všeho s mírou. V krizové situaci je opilý člověk většinou větší hrozbou sám sobě než okolí. Ale právě proto bych alkohol vnímal spíš jako obchodní artikl než jako položku určenou ke každodenní spotřebě.
Holení
Vlastní zásoby
Pokud umíš používat břitvu a starat se o ni, je to podle mě nejlepší řešení.
Pro většinu lidí je ale praktičtější klasický kovový strojek na výměnné žiletky. Pořizovací cena je vyšší, ale když koupíš několik balení kvalitních žiletek, máš zásobu na mnoho let. Navíc se dají při troše šikovnosti používat opakovaně.
Barter
Nejobyčejnější jednorázová holítka.
Ať už pánská nebo dámská. Když je koupíš ve slevě po větších baleních, můžeš je v případě potřeby rozdělovat po kusech a směňovat podle situace.
Další věci, na které se často zapomíná
Nebudu znovu vypisovat všechno, o čem jsem psal v minulosti, ale za zmínku stojí:
lepicí pásky všeho druhu,
stahovací pásky,
provazy a šňůry,
spojovací materiál,
hřebíky, vruty, šrouby,
jehly a nitě,
pracovní rukavice,
semínka zeleniny,
sáčky a uzavíratelné obaly.
Právě tyhle obyčejné věci bývají často podceňované, přitom dokážou vyřešit spoustu problémů.
A úplně na závěr jedna myšlenka. Barter není o tom nahradit obchod a zbohatnout. Je to způsob, jak získat něco, co zrovna potřebuješ, aniž bys musel sahat do vlastních zásob určených k přežití. Proto mi dává smysl mít odděleně zásoby „pro sebe“ a zásoby „na výměnu“. Člověk pak nemusí řešit dilema, jestli právě směnil něco, co bude za měsíc zoufale potřebovat.
Každopádně pokud vás napadá něco dalšího, co se hodí držet primárně na barter, budu rád za další nápady v komentářích.
Komentáře (0)
- Zatím žádné komentáře.
Pro komentování se přihlaste do Kvelbu.
Přihlásit se