Fórum Kvelbu

Korekce zraku

Omni· 29. 09. 2026 14:12 4

Zdarec zbojníci, většina z vás, co mě zná, ví, že nosím brýle. Ti, kteří si je i vyzkoušeli, ví, co jsou ty brýle zač. Nebudu je nijak zvlášť dlouze popisovat, pravé oko mám jen čisté sklo s filtrem proti modrému světlu a cca 0,15 dioptrie, na levém oku mám 0,5 dioptrie do dálky + taky ten filtr. Většina kamarádů nechápe, proč je nosím, nebudu tu rozepisovat výhody filtru proti modrému světlu, ale dáme menší storytelling, jak jsem se k nim dostal. Když jsem začal pracovat na střelnici, tak mě neskutečně sral každý zákazník s debilní otázkou: „A kam to padá?“ O to horší bylo, že se střílelo malorážkou na cca 15 metrů a upřímně jsem ani já v tom bílém papíru neviděl. První díry v papíru jsem volným okem viděl až u pětačtyřicítky. Každopádně přes sluchátka jsem poslouchal, jak ostatní instruktoři zákazníkům tvrdí, že se trefují (dodnes nevím, jestli jim taky jen nekecali, muflonům bylo absolutně jedno, i kdybyste jim tvrdili, že jim všechny rány padají přesně do černého, a pak jim dali terčík proražený propiskou, tak by to nepoznali). Každopádně mi to začalo vrtat hlavou a měl jsem dilema, jestli fakt špatně vidím, nebo jak to je. Šel jsem do první optiky, většinou vám zrak změří zdarma. Po měření mi zjistili drobnou vadu v pravém oku a trošku větší v levém. Každopádně nic hrozného, paní, co tam pracovala, mi řekla, že s takovou vadou málokdo řeší brýle. Jak říkám, myslel jsem si, že vidím úplně v pohodě. Každopádně jelikož jsem kunda, co slyší na slovo akce, tak mě paní ukecala na to, že pokud si koupím jedny brýle, tak druhé budou zdarma. Tak jsme si plácli a rámy jsem si vybral. Asi nepřekvapím tím, že jsem obě varianty zvolil úplně stejné, jen s drobným barevným rozdílem. Jedny byly černobílé, druhé černočervené. Za pár dní jsem si pro brýle přišel, hned v obchodě brýle nasadil a vyšel z obchodu. Můžu vám říct, že ten rozdíl byl pecka. Prostě ti někdo Najednou zapne ultra HD Najednou vidíš nádherně všechny detaily naráz, místo toho, abys musel dlouze mžourat do jednoho místa, aby sis zaostřil. Teď už ty brýle nosím pár let a upřímně jsem si na ně zvykl. I když je skoro nepotřebuju, tak vám můžu říct, že ten rozdíl, kdy nemusíte dlouho někam zírat, je bomba. Důvod, proč to ale píšu, je hlavně ten, že co je mám, se setkávám s čím dál tím víc lidmi, co jsou sice slepí jak patrona, ale žádnou korekci neřeší. Nevím proč, ale vidět ostře každý detail mi přijde ve světě, kde půlka lidí jebe na to, že od 20 metrů nepozná rozdíl, jestli je na stromě igelitový pytlík, nebo veverka, jako super schopnost. Hlavně ti to dává velkou výhodu, ať už v tom, že jako první zahlídneš někoho ležet na střeše baráku naproti, nebo nějakého voajera, co tě z dálky sleduje dalekohledem atd. Ale to už jsem zase asi jen paranoidní. Kdyby někdo řešil, že by ho to obtěžovalo, nebo že v post-apo o ty brýle přijde. Jak jsem říkal, že mám dvoje, tak dodnes furt nosím jen jedny. Druhé mám pořád v krabičce a to jsem si na svoje už i několikrát sednul. No a pokud o ně v průseru přijdeš, tak prostě jen budeš zase vidět o něco hůř než předtím. A ještě jsem si z AI dovolil vytáhnout nějakou statistiku z BESIPu, abych se i sám utvrdil v tom, že tento článek nepíšu zbytečně. BESIP v roce 2022 zjistil, že zhruba každý pátý řidič auta si při řízení nebere brýle, přestože by je měl nosit. U cyklistů to byla dokonce polovina. Při samotném měření zraku pak mělo 28 % testovaných řidičů potřebu změny korekce o více než 0,75 dioptrie. U lidí, kteří přišli na měření úplně poprvé, potřebovalo 39 % korekci o 0,75 dioptrie nebo více. A ještě zajímavější je, že 14 % řidičů uvedlo, že nikdy nebyli na měření zraku. Samozřejmě bacha, nejsou to čísla celé české populace, ale výsledky průzkumů a měření zaměřených hlavně na řidiče. Na závěr, neřešte hlavně to, že by někomu mohly připadat brýle trapný. Myslím, že až na některý tady většina z nás nejsme modelky, takže je škoda připravovat se o takovou taktickou výhodu, jakou je ostrý zrak.

Komentáře (0)

• Zatím žádné komentáře.

Pro komentování se přihlaste do Kvelbu.

Přihlásit se