Fórum Kvelbu

Pistole Tokarev TT33 ,,Tulačka,,

Jaroslav Alexandr Dvorak· 01. 09. 2026 02:20 4

Při psaní tohoto článku musím nostalgicky zavzpomínat na dobu cca 15–20 let zpět. Jakožto mladý nadšenec do historie a zbraní jsem si toho času žádal o vydání tehdy ještě zbrojního průkazu (dnes zbrojní oprávnění). Nechtěl jsem se však zařadit ani do jedné skupiny střelců, jako jsou vyznavači kultu Glocku či CZ. Moje úmysly ohledně pořízení si svojí první pistole coby zbraně pro denní nošení na obranu se ubíraly právě k pistoli Tokarev. Dnes se nad tímto rozhodnutím musím pousmát, nicméně tehdy jsem se rozhodnul a za nedlouho si jel pro svoji vysněnou pistoli do Nového Jičína, a to jsem ji měl zaplacenou ještě dříve, než jsem úspěšně složil zkoušky. Měl jsem tehdy ještě mléčný rohy, ale vyrost jsem na vysočině, což je drsnej kraj a tak jsem až s posvátnou úctou nosil svoji Tulačku za pasem. Dodnes na ni rád vzpomínám. Byl to krásný kousek vyrobený v Iževských zbrojních závodech roku 1942. TT33 (Tulačka) Pistole Tokarev TT33 je jednou z nejvýraznějších zbraní své doby a v dějinách si doslova prostřílela svoje místo. Byla navržena konstruktérem Fedorem Vasiljevičem Tokarevem. Slovo navržena je přitom užito záměrně. Pistole Tokarev jako taková je spíše upravená, zjednodušená americká pistole Johna Browninga Colt 1911. Došlo k tomu kolem roku 1925. Ruská armáda tehdy vypsala výběrové řízení na novou služební pistoli. Jako i mnohokrát dříve, v případě například pušky Mosin-Nagant, či revolveru Nagant se porozhlédli v zahraničí, kde Browningův Colt 1911 oslovil Tokareva jako inovativní systém především uzamykáním hlavně, který byl třeba, neboť zamýšlený náboj pro novou pistoli 7,62 × 25 mm je velice výkonný a tlaky na mechaniku jsou enormní. V Tulských zbrojních závodech tak Tokarev zanedlouho představil prototyp TT30 (Tokarev Tulský vzor 1930), který po několika drobných úpravách zařadila Rudá armáda roku 1933 do výzbroje jako PTT33 (TT33). K plošné náhradě za revolvery Nagant M1895 však nedošlo hned. Po začátku války však byla do Tuly a Iževsku zaslána objednávka na dva miliony těchto pistolí. Do roku 1945 se jich stihlo vyrobit a dodat neuvěřitelných milion sedmset tisíc kusů. Zbraň tak až do roku 1962 plnila úlohu pistole Rudé armády a zastaralé revolvery Nagant mohly jít do muzeí, sportovních spolků či zemí třetího světa. Byla tu nová éra, éra pistole Tokarev. TT-33 Technické parametry: Konstruktér: Fedor Vasiljevič Tokarev Rok zavedení: 1933 Země původu: Sovětský svaz Typ: Samonabíjecí pistole Princip činnosti: Krátký zákluz hlavně se sklápěním hlavně (Browningův systém) uzamykáním do ozubu. Ráže: 7,62 mm Náboj: 7,62 × 25 mm Tokarev Kapacita zásobníku: 8 nábojů Délka: 196 mm Délka hlavně: 116 mm Výška: 134 mm Šířka: 30 mm Hmotnost bez nábojů: 850 g Hmotnost nabité zbraně: 940 g Drážkování hlavně: 4 pravotočivé drážky Stoupání drážek hlavně: 240 mm (1 otáčka na 240 mm) Mířidla: Pevná, ne stavitelná Pojistka: Původní sovětské provedení na první poloze kohoutu. Úsťová rychlost střely: 420–450 m/s (podle typu střeliva) Účinný dostřel: 80 m Maximální dostřel střely: 1 650 m (balistický) Vzhledem k délce hlavně 116 mm střela při průchodu hlavní vykoná přibližně 0,48 otáčky, tedy necelou půlotočku. Stoupání 240 mm bylo zvoleno tak, aby spolehlivě stabilizovalo standardní střelu náboje 7,62 × 25 mm Tokarev o hmotnosti přibližně 5,5 g (85 gr) při úsťové rychlosti okolo 420–450 m/s. Po druhé světové válce se pistole Tokarev začala licenčně vyrábět ve spoustě států v Číně (Typ 51 a Typ 54), v Jugoslávii (M57), v Rumunsku (TTC), v Maďarsku (48M), v Polsku (PW wz. 33), v Severní Koreji, ve Vietnamu……. No a v některých zemích, jak už to tak bývá, ne úplně se souhlasem, zde by stál za zmínku například Pákistán. V mnoha těchto zemích se vyrábí dodnes. Pistole Tokarev dnes ikonickým symbolem ruského podsvětí. Pistole Tokarev dnes v mnoha zemích částečně nahradily zbraně modernější s nižší průbojností, nicméně Tokarevů bylo, je a bude po světě spousta. Díky své pověsti, vlastnostem a řekněme slávě jakožto jedné z ikon Sovětského svazu se stala TT33 velice oblíbenou u ruskojazyčné mafie. To ovlivnilo i kinematografii, a tak můžeme Tokarevy vidět v nejednom snímku, kde se s ním ohání většinou nějaký záporák spojovaný s mafií. Za zmínku stojí film TOKAREV s Nicolasem Cagem v hlavní roli z roku 2014. Co dodat závěrem? Pistole Tokarev je spolehlivá, silná, přesná (kdo tvrdí že ne tak neumí střílet) ikonická a dnes i investiční zbraň. Máte li možnost sehnat válečný, či předválečný kousek, rozhodně neváhejte. Autor: Jaroslav Alexandr Dvořák

Komentáře (0)

• Zatím žádné komentáře.

Pro komentování se přihlaste do Kvelbu.

Přihlásit se