Verbování nových preppers
Omni· 29. 09. 2026 14:11 6
Zdarec zbojníci, dnes si dáme trochu povídání o tom, proč není na škodu do našeho způsobu života zatáhnout co nejvíc lidí ve svém okolí. V minulosti, co se týče preppingu, jsem byl spíš jen takový pozorovatel. Hledal jsem lidi, u kterých jsem si myslel, že v preppingu jedou, ale jediné, co jsem pro to, abych zjistil, jestli jsou taky zasvěcení, dělal, bylo, že jsem se jen nenápadně vyptával. Je hodně věcí, kterými dokážete odhalit, jestli je někdo taky ve fázi připravování. Opatrný prepper, který tuhle zálibu s nikým sdílet nechce, vám to stejně neřekne, takže, jak už si z téhle věty můžete myslet, ani já jsem ve skutečnosti moc úspěšný nebyl. Za celý čas jsem našel jednoho jediného kamaráda v mém okolí, se kterým tyhle myšlenky sdílíme.
Tak jsem se rozhodl pro trochu jinou cestu, a tou je snažit se svoje okolí ovlivnit a přimět co nejvíce lidí, aby se začali připravovat na různé situace. Nebudu lhát, ani to v dnešní společnosti není tak jednoduchý, co si budeme nalhávat, lidi se na nás koukají jako na podivíny. Každopádně i kdybyste vyvinuli snahu u 10 lidí a povedlo se vám přesvědčit jednoho člověka k tomu, aby začal s přípravou, tak si můžete říct, že jste uspěli.
No a proč je dobré snažit se lidi „naverbovat“? Protože, jak jsem už v x článcích zmínil, síla a přežití byly vždy spjaty se silou komunity, ne jednotlivce. Další výhoda je řetězový efekt. Je malá šance, že člověk, kterého jste naverbovali vy, ovlivní někoho dalšího, a tak si pasivně vytváříte síť potenciálně přínosných lidí pro komunitu. Nese to další výhody. Za předpokladu, že pro ty lidi budete laskaví a budete pro jejich život přínosem už teď, můžete se spolehnout na to, že ti lidé budou pro vás a vy pro ně přínosem, až se něco posere. Dělejte pro ně služby, pokud máte možnost, a věřím, že vám vaši laskavost oplatí. Pokud jsi automechanik, nic se nestane, když kámošovi opravíš auto jen za cenu náhradních dílů. Nikdy nevíš, kdy naopak on ti dohodí například lukrativní kšeft nebo nějakou jinou dobrou životní příležitost.
Větší kupní síla, co se týče komunity, je taky bomba věc. Pokud se s někým znáte dostatečně dobře, může se stát, že objevíte například nějakou chatku na samotě na prodej. V ten moment se něco, co by bylo na pořízení pro jednotlivce nemyslitelný, může změnit na celkem jednoduchý cíl pro skupinku 2–4 lidí. Ano, vím, tohle zní trošku na hovno, protože dnes si některý lidi závidí i minoritní úspěch. Každopádně nemovitosti jdou napsat na víc majitelů naráz a pak už jen záleží na vaší domluvě, kdo se bude o danou nemovitost starat.
Další věc, co se týče skupiny, je, že člověk chce mít co nejširší záběr specializací. Skupina, kde jsou všichni militantně založení, je úplně na hovno, když jediné, co umí, je použít turniket, když pak není nikdo, kdo by jim ránu pořádně ošetřil. Skupina, která umí pěstovat, je úplně na hovno, pokud nebude nikdo, kdo by jim během práce na poli pohlídal a hlavně vymyslel program pro děti, atd. atd.
Další dost důležitá věc je sdílení informací, klasika... Víc hlav víc ví. A nejde jen o informační zdroj ve smyslu „je tu požár a šíří se tvým směrem“, ale určitě se ti hodí informace o houbách od někoho výměnou za to, že ty toho člověka naučíš něco o bylinkách.
Další věc je ta, že komunita je lépe psychicky odolná. I když by se stalo, že bys přišel o svého chlupatého parťáka, je lepší, když můžeš někomu říct, že tě to sere, než aby ses ve smutku utápěl sám.
Poslední a možná trošku víc kontroverzní bude sdílení zdrojů. Potkávám se s tím, že hodně prepperských komunit má například dohodu, že pokud si budou kupovat pistoli, pušku atd., většinou jsou domluvení na konkrétním typu a ráži. Má to vícero výhod, například tu, že ze 2 nefunkčních kvérů dokážeš spravit 1 funkční. Další neméně důležitá věc je, že se násobí zásoby munice, které si můžete navzájem sdílet.
Poslední věc, o které se ale nemluví a vím, že to rozpoutá debatu v komentářích, je ta, že je velká šance, že když máš například kámoše, který v tom jede stejně hodně jako ty, je dobrá šance, že jeden z vás neprojde prvotním filtrem, ať je jakýkoliv. Furt o tom dalším člověku víš, kde cca bydlí, víš zhruba, co má doma atd., když bude nejhůř. Tak za ním přijdeš a může se stát, že ho nenajdeš. A nebo najdeš, ale ve stavu, kdy ti nejvíce užitečná bude právě ta výbava, kterou si nakoupil kvůli tobě.
Aby to nevyznělo hnusně nebo vychcaně, pokud se něco zesere do takové míry, že mě například můj kámoš doma najde ve stavu, že mi polezou červy z nosu, má moje svolení a plný právo na to si nabídnout cokoliv, co u mě najde a poslouží mu k dobru.
Takže, moji milí zbojníci, rozšiřujte naše řady, co nejvíc to půjde. Výhody několikanásobně převyšují nevýhody. A jako obvykle se budu těšit na debatu v komentářích.
Komentáře (0)
- Zatím žádné komentáře.
Pro komentování se přihlaste do Kvelbu.
Přihlásit se