Rizika Preppingu
Omni· 28. 08. 2026 11:18 17
Prepping může být i nebezpečný Zdarec zbojníci. Vychvalovat prepping a naši zálibu ve věcech, které se vymykají běžnému životu, umíme asi všichni. Pět ódy na radost k tomu, jak je skvělé být připravený, říkat si to klasické „co kdyby“ a začít vysvětlovat různé scénáře své rodině a kamarádům, to nám jde taky. Jelikož jsem ale věčný skeptik, mám na vás, včetně sebe, otázku. Uvědomujeme si všichni i to, jaká rizika tento životní styl přináší? Napadly mě čtyři a postupně si je rozebereme. 1. Paranoia Ano, co si budeme povídat, lidé z řad prepperů mají větší sklony k paranoidnímu myšlení. Prosím, neberte to tak, že bych si teď chtěl nasrat do vlastního hnízda, ale je dobré si uvědomovat, kde může hrozit nějaké riziko. Známé to bude skoro všem. Jdeme městem, je jedno, jestli sami, nebo s partnerkou a dětmi, procházíme mezi lidmi a sledujeme prostředí. Tu a tam hledáme únikové cesty, sledujeme mladíky, jestli mají na kapse u kalhot klip od nože, vnímáme okolí a podobně. Dá se říct, že je to normální. Průser ale nastává ve chvíli, kdy už v těchto věcech začnete vidět reálnou hrozbu. Je dobré s riziky počítat, ale není dobré být neustále v nastavení „za sekundu dvanáct“ a připravený okamžitě konat. Protože v tomto nastavení stačí drobná kravina a jste jen krok od velkého průseru, na který zareagujete přehnaně. Co se paranoie spojené s preppingem týče, existují i reálné studie, dohledatelné například pod názvem Fetterman z roku 2019. Na druhou stranu existovala i izraelská studie, která zase poukazovala na to, že stavy úzkosti a podobné problémy mají převážně lidé s nižší mírou připravenosti. Naopak lidé s vyšší mírou optimismu a racionálnějším přístupem na tom byli lépe. Na závěr k té paranoii: nikdy se nenechte temnými myšlenkami pohltit. Protože na pobyt v léčebně se připravuje blbě. 2. Izolace Jestli chceme, nebo ne, u hodně prepperů bývá velký problém izolace. Není to vždy jejich vina, bohužel žijeme ve společnosti, která se na většinu z nás dívá tak trochu skrz prsty. I když začínám mít pocit, že poslední dobou to k preppingu, survivalu, soběstačnosti a podobným tématům táhne čím dál víc lidí, faktem zůstává, že většinová společnost náš životní styl často odsuzuje. Když si vzpomenu na sebe před cca 8–9 lety, tak faktem je, že mimo práci jsem svůj volný čas trávil z 95 % sám. Ani svátky jsem nebyl s rodinou. Tátovi jsem řekl, že Vánoce budu trávit s matkou, a naopak mámě jsem řekl to samé. A víte, co je na tom nejhorší? Já byl tehdy maximálně spokojený. Nechápejte mě špatně, nemám nic proti samotářskému způsobu života. Každopádně problém bývá v tom, že když jste sami se svými myšlenkami, nemá vám kdo vaše blbé nápady vyvrátit a prodiskutovat je s vámi. Člověk má potom tendenci sám sebe utvrzovat ve věcech, které mohou být úplně mimo realitu. Další věc je, že člověk uzavřený v izolaci může postupně upadnout do depresí a ani nemusí vědět jak. Můžeš se snažit sebevíc, cvičit, žít zdravě a podobně, ale přírodu prostě neojebeš. Člověk je sociálně žijící tvor. A i když je mezi námi spousta introvertů, včetně mě, věřím, že žít úplně sám bez jakéhokoliv kontaktu s civilizací by většinu z nás časem dohnalo na pokraj šílenství. 3. Utrácení peněz a finanční gramotnost Moje oblíbené téma a zároveň možnost si zase a znova vysypat popel na hlavu. Co si budeme povídat, hlavně my chlapi jsme v tomto někdy jak děti. Jsem přesvědčený, že chlapi jako takoví nedospívají, jen si pořizují větší a víc cool hračky. A tady je právě zakopaný pes. Upřímně a ruku na srdce: kolik z nás si koupilo něco, co akutně nepotřebuje, v momentě, kdy nemá na účtu úsporu alespoň ve výši tří měsíčních platů? Já se přiznám, že těchto mizerných finančních rozhodnutí jsem udělal určitě stovky. A je jedno, jestli se jedná o další nůž, nový batoh nebo nějaké jiné vybavení. Jde hlavně o to, že pokud z nějakého důvodu ze dne na den přijdeš o finanční příjem, nemělo by tě to minimálně několik měsíců finančně ohrozit. Nebo se může stát cokoliv. Úmrtí v rodině, kdy náklady půjdou za vámi, nemoc, porucha auta a další nečekané situace. Těch možností je hodně a spousta z nás je buď nevidí, nebo je nechce vidět. Nejpodstatnější věc je ale tato: v momentě, kdy má člověk půjčky, hypotéky a další velké závazky, prosím vás na kolenou – dělejte všechno pro to, abyste se těchto věcí zbavili co nejdříve. Protože jediná věc, kterou z nás tyto závazky často dělají, je to, že jsme moderní otroci. 4. Zanedbání normálního života Prepping by z mého pohledu měl být až to poslední, čemu se člověk věnuje. Každý máme nějaké priority. Je jedno, v jakém pořadí je máme nastavené, ale minimálně před preppingem by měla být rodina, zdraví, práce nebo podnikání, přátelé a normální život. Protože jaký má smysl být dokonale připravený na konec světa, když během toho zapomeneme žít ten svět, který ještě máme? Prepping by měl být nástroj, který nám pomáhá žít klidněji. Neměl by se stát důvodem, proč přestaneme žít. Nejde o to mít největší zásoby, nejlepší vybavení nebo nejvíc scénářů v hlavě. Jde o rovnováhu. Protože člověk, který se připravuje na zítřek, ale obětuje kvůli tomu dnešek, možná nakonec prohraje úplně jiným způsobem.
Komentáře (0)
- Zatím žádné komentáře.
Pro komentování se přihlaste do Kvelbu.
Přihlásit se