X věcí, které bych si přál vědět předtím, než jsem začal s preppingem.
Omni· 22. 09. 2026 11:52 121
Zdar zbojníci, rozhodl jsem se sepsat pár věcí, u kterých si s odstupem času říkám, že by bylo lepší vědět je v začátcích své připravenosti. Samozřejmě že počítám s tím, že je mezi námi spousta chytrolínů, kteří tyhle věci vzali za správný konec, a opakuju, prezentuju jenom svoje subjektivní názory. Každopádně je mezi námi spousta nových členů, ve kterých se vidím před 15 lety, a pokud někomu pomůžu alespoň jedním poznatkem, tak to pro mě má smysl a sepsat své myšlenky mělo smysl. Sepíšu tu hlavně přešlapy a excesy, které jsem v minulosti učinil, takže máte unikátní příležitost se poučit z chyb jiných, anebo si do mě prostě jen kopnout :D. Prepping – Survival – Bushcraft Prepping je životní styl. Pokud jsi prepper, většina tvých životních akcí a rozhodnutí by měla směřovat k lepší připravenosti. Survival – je soubor dovedností, které ovládáš a pomůžou ti přežít blbé situace, ať jsou jakékoliv. Bushcraft – je jenom koníček. Hodně věcí z bushcraftu zasahuje i do survivalu, každopádně je to jen tramping s víc nablýskaným názvem. Tohle jsou pro mě 3 základní kameny, na kterých stavím svoji připravenost. Každopádně, jak jste si mohli všimnout, spousta věcí mi tam chybí. A chybí tam poměrně účelově. Co se týče života v hospodářské usedlosti, jsem si toho na Slovensku a v CZ zažil dost a mám to znova v plánu, ale momentálně si užívám života s rodinou v bytě. To, že momentálně ale nežiju životem pořádného sedláka, ještě neznamená, že tento způsob života zatracuju, spíš naopak. Pokud žijete v rodinném domku, už teď bych vše směroval k tomu být co nejméně závislý na systému. Pokud máte možnost a prostory, už teď zvažujte pořízení hospodářských zvířat. Slepice, králíky, holuby, ale nebál bych se ani ovcí nebo koz. Zároveň mít svůj skleník a pár záhonů taky není na škodu. Pracovat se dá i na menších prostorech, stačí hledat správnou inspiraci. Výborná inspirace je například chlapík z YT kanálu Spicy Moustache. Ano, vím, většinu starozvyklých nebo jak si to teď říkáte může odradit jeho potetovaný vzhled a to, že je vegan. Každopádně za mě je dobrý ze všeho vytahat co nejvíce užitečných informací pro mě samotného a nesoudit lidi jen podle vzhledu a jejich přesvědčení, pokud si od nich můžu vzít něco pro sebe. Hlavně ten chlapík pracuje na prostoru 4×8 metrů, takže výmluvy, že na to nemám prostor, jsou zcela mimo. https://youtube.com/shorts/ITzY9bJWFus?is=_VcJGI_GsGQ0LR1f Bug in je lepší než bug-out Ano, tohle je pro většinu začínajících hard core, brutal tactical preppers, pill hard to swallow (pilulka, která se blbě polyká). Faktem je, že pokud mám připravenou domácnost na průser, tak je furt lepší sedět doma na prdeli než lítat někde po venku a řešit cokoliv a přidávat si tak další rizikové faktory, jako zranění/konfrontace s někým dalším atd. Neříkám ale, že být připravený na bugout je kravina. Je kopa situací, které můžou nastat a budete nuceni svoji bug-in lokaci opustit, či už je to požár, sesuv půdy, záplavy atd. No vždy je potřeba myslet na to, že bug-out je vždy jen o tom dostat se z místa A do místa B. Osobně jsem doma připraven na sezení jen pár dní, maximálně týden, pak přichází na řadu bugout. Co se týče BOB, mám v něm jen věci nezbytně nutné na přesun do nové lokace + kdyby se cestou něco přihodilo. No pokud myslíte, že to vypadá jako lovecký/trampský batoh, tak jste stejně mimo, jako jsem byl já na začátku. Celta, paracord, ducktape, analgetika, obvazový materiál, páčidlo, kleště na drát, nůž, křesadlo, železná láhev na vodu, NRG-5 jedno balení a kopie dokladů, ponožky a to je vše. Je toho minimum a je na to dobrý důvod. Co se týče bugoutu, musí být člověk mobilní a zatížit se batohem, co má 20+ kg, je prostě píčovina. Pro mě je BOB nástroj, který mi má pomoct dostat se kamkoliv, jakýmkoliv způsobem, ideálně vzdušnou čarou. Drahé vybavení. Co si budeme, prepping, survival atd. je prostě jen jeden velký business a marketing. Z každé strany se ti všichni snaží předat nový nůž, super kurz, další a další kus výbavy. Co se týče kurzů, tak bych je úplně nezatracoval. Osobně jsem to měl tak, že jsem většinu informací čerpal z knížek a následně jsem běžel ven hrát si na skautíka a zkoušel jsem si píčovinky na vlastní pěst. Kurz má smysl, pokud se vám nechce investovat čas do metody pokus–omyl, tak ty peníze dáte člověku, který do vás koncentrát informací a zkušeností prostě nacpe na kurzu. Co se ale týče toho vybavení, i já jsem spadl do pasti, kdy člověk objeví něco, co je prostě nové, a akutně to musí mít. No a pak skončí doma s šuplíkem, kde má 30+ nožů, každý k jinému účelu, a je to zbytečný. Hlavně když zůstanu například u nožů, tak by se celá připravenost dala postavit na 3 nožích – Hultafors GK – pevný hnusný plastový nůž za 300, který je ale z uhlíkové japonské oceli, doslova určen k hrubému zacházení. Švíčarák – hlavně ten, který má pilku. A pak Opinel 08 v kombinaci s křesadlem. Člověk fakt nepotřebuje nablýskanou kudlu za tisíce. A ne že někoho, kdo už doma má zásobu nožů, napadne dokupovat ještě něco z toho, co jsem zmínil :D. Nepodléhejte impulzivním nákupům. Drahé značkové oblečení a vybavení. Investovat tisíce do značek jako Fjällräven, Savota atd. se ne vždy vyplácí, hlavně na sebe zbytečně upozorňuješ. Ano, morčata tyhle věci neznají, každopádně zasvěcenci tyhle věci znají. To samé s taktickými nášivkami. Bugout vozidlo Největší kravina, kterou může někdo udělat, je pořízení vozidla pro případ, kdyby náhodou. Neříkám, pokud je někdo myslivec atd. a využívá svůj offroad k práci, tak je to vše v pohodě. Každopádně znám lidi z paneláku, kteří jezdí v Land Cruiseru jen proto, kdyby náhodou… Ne, já naštěstí do toho nezapadám. Osobně jsem zvolil jenom první generaci skauta a i to s odstupem času hodnotím jako zbytečnou píčovinu, protože Haldex v tom autě mi zachránil prdel snad jen 3× v životě, a kdyby nebyl, tak bych maximálně chvíli stál v koloně a nebo by mě holt někdo musel vytáhnout. Nejlepší bugout auto je to, které dávno máš, je nenápadné, a hlavně bych se moc na ježdění autem vůbec nespoléhal, protože stejně debilní nápad bude mít většina lidí. Nejvíc investuj do zkušeností, informací a seberozvoje. Faktem je, že co si neseš v hlavě, ti nikdo nevezme, a s postupem času z toho vytěžíš nejvíce. Zbrojní průkaz a pořízení zbraně. Ano, vím, teď naseru zase hodně lidí z řad šermířů a chápu jejich frustraci. Osobně to mám s kvérama tak, že nechci být jediný v okolí, kdo zbraň nemá. Co se týče zbraní, absolutně se nevyplácí hledat alternativy jako luk, kuše, perkuse, foukačky a bůh ví co ještě. Nikdy to nebude tak efektivní jako moderní střelná zbraň a každý, kdo tvrdí, že je luk srovnatelný s pistolí, tak je buď idiot, anebo si záměrně sype písek do očí. Nauč se zpracovat a hlavně uchovat zvěř. Člověk nemusí být ani myslivec a ani pytlák, aby dostal do hlavy základní informace o tom, jak zpracovat zvěř a následně maso. Na YT je informací spousta a věřím, že pokud se skamarádíte s nějakým myslivcem ve svém okolí, věřím, že vám rád ukáže co a jak, když mu řeknete, že byste mu rád pomohl při bourání prasete atd. Teď jsem si uvědomil, že je ten článek už nesmyslně dlouhý a mohl bych pokračovat dál. Pokud byste měli o tohle téma zájem, tak mi dejte vědět v komentářích. Zdar a sílu, zbojníci.
Komentáře (0)
- Zatím žádné komentáře.
Pro komentování se přihlaste do Kvelbu.
Přihlásit se