Fórum Kvelbu

Preppeři a hmyzí protein: žrádlo budoucnosti, nebo další píčovina?

Omni· 23. 09. 2026 01:09 4

Zdar zbojníci. Hmyz jako potravina je jedno z těch témat, u kterých se internet dokáže během pěti minut rozdělit na dva tábory. Jedni tvrdí, že za chvíli budeme všichni žrát cvrčky, druzí by radši tři dny chcípli hlady, než aby si dali k večeři moučného červa. Já mám k hmyzu trochu jiný vztah. Už na Slovensku jsem se věnoval chovu švábů, hlavně jako krmivu pro sklípkany. Později jsem pracoval v hospodářském dvoře, kde se chovala sarančata, která se následně smažila ve fritáku a podávala v místní restauraci jako delikatesa. A dnes? Dnes hmyzáky prodávám prakticky denně po stovkách kusů jako živné krmivo pro domácí zvířata. Takže když se řekne „hmyz jako potravina“, nevidím před sebou nějakou futuristickou laboratoř. Vidím plastové boxy a spoustu kurevsky hladových potvor. Proč by to mělo zajímat preppers? Protože prepper by se neměl ptát jen na to, co si může koupit a strčit do sklepa. Měl by se ptát: Co si dokážu vyrobit sám? A tady začíná být hmyz zajímavý. Některé druhy potřebují minimum prostoru, poměrně rychle se množí a dokážou přeměnit krmivo na živočišnou biomasu poměrně efektivně. U cvrčků se ve studiích objevují hodnoty kolem 1,7–2,1 kg suchého krmiva na kilogram jedlé hmotnosti, u moučných červů kolem 1,8 kg. To samozřejmě neznamená, že z kila zeleniny uděláš kilo masa. To by bylo perpetuum mobile, kurva. Velká část vody se z organismu zase ztratí a při sušení zůstane podstatně menší množství hmoty. Ale právě poměr vstup → použitelná biomasa je na tom zajímavý. Mouční červi Za mě jeden z nejzajímavějších kandidátů pro domácí chov. Potřebuješ několik boxů, vhodný substrát, teplo a hlavně trochu disciplíny. Oddělíš brouky, vajíčka, larvy a kukly a postupně si vytvoříš vlastní cyklus. Výhoda je, že nepotřebuješ obrovský prostor. Moučný červ má ve skutečnosti kolem 51 % skutečných bílkovin v sušině. Takže například 1 kg suché hmoty moučných červů představuje orientačně půl kila skutečných bílkovin. Jenže pozor – tohle není výnos z kila zeleniny. Musíš započítat krmivo, vodu, odchovnou dobu a ztráty. Proto je u domácího chovu lepší přemýšlet v dlouhodobém cyklu než ve stylu: „Dám jim kilo mrkve a dostanu půl kila proteinu.“ Tak to opravdu nefunguje. Cvrčci Cvrčci jsou ještě zajímavější v tom, jak rychle dokážou kolonii rozjet. Potřebuješ chovné nádoby, teplo, vodu a místo pro kladení vajíček. Jakmile máš dostatečně velkou reprodukční skupinu, nemusíš pořád kupovat nové kusy. A právě množení vlastní kolonie je z pohledu preppingu to nejzajímavější. Jednou nekupuješ jídlo. Kupuješ základní chov. A z něj vyrábíš další generace. U cvrčků se skutečný obsah bílkovin pohybuje kolem 55 % sušiny. Stud­ie zároveň ukazují, že cvrčci dokážou velmi efektivně využívat i některé vedlejší potravinové proudy, i když výsledek silně závisí na konkrétní dietě. Sarančata Sarančata už znám z praxe. A ano, jedl jsem je. A ano, byly dělané ve fritáku. A překvapivě to nebylo špatné. Pro domácího prepperského chovatele jsou ale trochu náročnější na prostor a podmínky než mouční červi. Potřebují více prostoru a správné teplotní podmínky. Na druhou stranu mají velmi slušný obsah bílkovin – kolem 47 % skutečných bílkovin v sušině. Takže pokud máš vhodné podmínky, mohou fungovat jako další domácí zdroj. A pokud ti při představě smaženého sarančete vstávají chlupy na prdeli, tak věz, že po fritování je to prostě jen křupavá věc, která se dá sežrat. A švábi? Tady už se polovina lidí začne drbat na hlavě a druhá polovina si říká, že jsem se definitivně posral. Ale pokud jsi někdy choval šváby jako krmný hmyz, víš, že jsou to neuvěřitelné reprodukční stroje. Například Blaptica dubia se dá při vhodných podmínkách dlouhodobě udržovat v kolonii a produkovat vlastní mladé. A právě tady vidím obrovskou prepper výhodu: nemusíš řešit jen samotný protein. Můžeš vytvořit reprodukční systém. Několik desítek nebo stovek základních jedinců → nové generace → část necháš na chov → část využiješ. Výzkum z roku 2026 u B. dubia ukázal při různých krmných dávkách průměrný obsah hrubých bílkovin kolem 43 % sušiny, přičemž výsledky závisely na krmivu. A tím se dostáváme k důležité věci. Nejdůležitější není druh. Je krmivo. Když se bavíme o výnosnosti, často se někdo zeptá: „Kolik proteinu dostanu z kila zeleniny?“ Jenže přesná odpověď neexistuje. Mrkev není pšenice. Pšeničné otruby nejsou salát. Odřezky zeleniny nejsou průmyslová krmná směs. A jeden druh hmyzu může na různém krmivu růst úplně jinak. Výzkumy to potvrzují – složení krmiva ovlivňuje růst, přežití i efektivitu přeměny u různých druhů. Takže bych se vykašlal na krásná internetová čísla typu: „Z 10 kg odpadu vyrobíš 1 kg proteinu.“ Ber to jako orientační biologický systém, ne jako výrobní linku. Protože jakmile někdo začne tvrdit, že nasypeš do boxu deset kilo kuchyňského bordelu a vypadne z něj kilo čistého proteinu, tak bych mu doporučil sundat růžové brýle a podívat se, co se kurva skutečně děje uvnitř toho boxu. Co bych zkusil jako prepper? Kdybych měl začít od nuly, šel bych spíš do kombinace. Mouční červi jako jednoduchý základ. Cvrčci jako rychlejší produkce. Švábi jako extrémně odolná chovná kolonie. A pokud máš prostor, můžeš přidat sarančata. Ne proto, abys přestal jíst normální jídlo. Ale proto, abys měl další zdroj. Protože to je přesně princip preppingu. Nemít jednu kartu. A pak je tu jedna zásadní věc. Hmyz není kouzelná cesta k nekonečnému jídlu. Pořád ho musíš něč krmit. Musíš mu zajistit vhodné podmínky. Musíš řešit hygienu. A pokud ho chceš skutečně konzumovat, musíš řešit i bezpečnost potravin. Ale stejně jako u slepic, králíků nebo ryb je obrovský rozdíl mezi: „Mám doma zásobu.“ a „Umím si doma něco vyprodukovat.“ První možnost jednou dojde. Druhá může pokračovat. A právě proto mě hmyz jako prepperská potravina zajímá. Ne proto, že nám někdo říká, že budeme všichni žrát brouky. Ale proto, že možná není špatné mít doma malou kolonii něčeho, co se dokáže samo rozmnožovat, zabere minimum prostoru a dokáže z relativně malého množství krmiva vytvořit další zdroj živočišné biomasy. A jestli ti z toho není dobře od žaludku? V pohodě. Můžeš začít chovat hmyz jako krmivo pro slepice, ryby nebo jiná zvířata. A nebo můžeš dál jíst fazole. Protože nakonec je prepperství hlavně o tom, co funguje pro tebe, ne o tom, co zrovna někdo označil za „jídlo budoucnosti“. A jestli se jednou svět posere? Možná nebude nejhorší mít doma pár boxů plných něčeho, co má šest nohou. Horší by bylo zjistit, že jsi celý život čekal na supermarket.

Komentáře (0)

• Zatím žádné komentáře.

Pro komentování se přihlaste do Kvelbu.

Přihlásit se