Prepper a lockpick (neboli páčení zámku a menší návod, jak si něco málo vydělat)
Omni· 01. 10. 2026 16:52 3
Nazdar zbojníci. Tento článek budu věnovat skillu, který některým v našich řadách moc neříká. Jestli mi něco nesmí chybět v BOBu a je to jeden z mála nástrojů, které tam mám, je páčidlo a šperhák. O páčidle článek bude někdy v budoucnu, no dnes se budeme věnovat šperháku, protože je na něm jeden aspekt, který by některé z nás mohl zajímat, a to je možnost si tím přivydělat, a navíc legální cestou.
Pokud se vrátím myšlenkami do dob videoher, tak jestli mě něco bavilo na hrách jako Oblivion, Skyrim, Fallout, tak to byly stealth buildy a k nim neoddělitelně patřilo i páčení zámků. Kupodivu tento skill není žádná raketová věda a při pochopení základních principů a funkčnosti se páčení zámků dokážeme naučit všichni.
V první řadě chci říct, že tímto článkem absolutně nechci nabádat kohokoliv k jakékoliv nelegální činnosti. Takže co mi neskutečně pomohlo v začátcích učení se tohoto skillu, byla nejlevnější začátečnická sada šperháků a jeden průhledný visací zámek. Dvě až tři hodinky sezení a hraní si měly za následek to, že visací zámky pro mě přestaly fungovat jako jakákoliv překážka.
Jde o to, že v momentě, kdy padnou sračky do větráku do nějaké větší míry, tak se zavařeniny ve sklepě sousedů, kteří oba v důsledku průseru pošli na infarkt, můžou hodit. Výhoda šperháku spočívá v tom, že zámek nijak nepoškozuje a stále máte možnost visací zámek zamknout zpátky. Klamal bych, kdybych řekl, že jsem nikdy nezkusil odemknout i jinou sklepní kóji, každopádně čistě ze studijních účelů. Jediné zámky, které mi dělají problém, jsou takové ty předpotopní zámky, které používali ještě naši dědové. Chápu princip, ale na odemknutí těchto mi stačil bohatě jen napínák ze šperhákové sady.
V momentě, co jsem měl visací zámky v malíčku, začal jsem trénovat na fabce od dveří doma. Víceméně ten samý princip, jen mi to trvalo trošku déle, no povedlo se.
Tak a teď začne ta část s drobným přivýdělkem. Ještě jednou doporučuji nepoužívat šperhák jen proto, abys sousedům občas přemístil konzervu lunchmeatu z místa přebytku na místo nedostatku. Pokud tento skill chceš použít na drobný přivýdělek, tak se okamžitě přijde na to, kdo byl v baráku ten sklepní zloděj.
Takže jednoho dne mi napsal soused, že si zamkl dveře a jestli náhodou nemám číslo na zámečníka. Jelikož mám kapesní šperháček v EDC brašně vždy u sebe, tak jsem neváhal ani minutku a běžel mu rovnou na pomoc. Přišel jsem k jeho bytu, kde už čekal, vytáhl šperhák – cvak, odemčeno. Týpkovi padla sáňka a zmohl se jen na: „Ty pičo… Dobře ty.“ Tak jsem se jen usmál a odvětil: „Není zač, kouřím Camelky.“ Ještě ten večer mi je donesl.
Jde o to, že v momentě, co se něco takového naučíš, se povědomí o tvé dovednosti rozšíří rychleji než lesní požár. Momentálně se mi čas od času ozývají lidi z celého Sedliště, jen jsem přesedlal z kamelek na 300 Kč za odemčení, což je za minutu práce myslím fajn taxa. K příspěvku přikládám i fotku konkrétního šperháčku, kdyby se chtěl někdo inspirovat.
A hlavně zbojníci, moc s tím nezlobte
Komentáře (0)
- Zatím žádné komentáře.
Pro komentování se přihlaste do Kvelbu.
Přihlásit se