Fórum Kvelbu

Glock FM78 – možná nejlepší survival nůž za pár korun

Omni· 10. 09. 2026 15:17 227

Když se dneska řekne survival nůž, spoustě lidí se v hlavě automaticky objeví nějaký krásný kus oceli za deset, patnáct nebo dvacet tisíc. Ideálně titanové šroubky, G10, prémiová práškovka, pouzdro, na kterém je víc MOLLE vazby než na celém plate carrieru, a samozřejmě marketingová věta o tom, že s tím dokážete přežít třetí světovou. A pak přijde Glock FM78. Nůž, který vypadá, jako kdyby ho někdo navrhl v době, kdy ještě nikoho nezajímalo, jestli má bushcraftový nůž dostatečně sexy grind. A víš co? On kurva funguje. FM78 není žádná novodobá instagramová hračka. Je to rakouský vojenský nůž, jehož vývoj souvisí s požadavkem rakouského Bundeshweru na jednoduchý, odolný a univerzální polní nůž. Samotný FM78 se dostal do služby v roce 1978. Glock tehdy ještě nebyl tím Glockem, kterého dnes zná každý střelec. Pistole přišla až později. Firma se zabývala mimo jiné výrobou plastových a kovových součástí a dodávala rakouské armádě různé vybavení. Takže ano, slavný Glock začal svou vojenskou historii mimo jiné nožem. FM78 byl navržen jako univerzální polní nůž. Měl sloužit vojákovi jako pracovní nástroj, zbraň a v určitém smyslu i jako bajonet pro pušku Steyr AUG. A přesně podle toho taky vypadá. FM78 má celkovou délku 290 mm, z čehož 165 mm připadá na čepel. Čepel má tloušťku přibližně 5 mm a celý nůž váží kolem 206 gramů. Glock uvádí čepel z pružinové oceli s tvrdostí přibližně 55 HRC a elektroforetickou povrchovou úpravou. A právě tady začíná být FM78 zajímavý. Není to nějaká tenká kudlička, která se při prvním kontaktu s pořádným kusem dřeva začne tvářit, že vlastně byla určena pouze na krájení salámu. Je to 5mm kus oceli. Žádné pojebané asistenty. Žádné složité mechanismy. Žádné ložisko. Žádná titánová střenka za cenu ojeté Fabie. Prostě ocel, plast a hotovo. Spousta lidí má pořád pocit, že dobrý nůž musí mít dřevěnou rukojeť, micartu nebo G10. FM78 má polymerovou rukojeť. A ono to dává perfektní smysl. Nenasákne vodu, nehnije, neřešíte praskliny v dřevě, je lehká a můžete ji používat jako pracovní nástroj bez toho, abyste každých deset minut kontrolovali, jestli jste si náhodou nepoškrábali svůj krásný custom survival za 18 000 Kč. Pochva je rovněž polymerová, má integrované uchycení na opasek, otvor pro odtok vody a jednoduchý oboustranný pojistný systém. Opět žádná raketová věda. A to je přesně to, co se mi na tomhle noži líbí. Čím méně věcí se může posrat, tím méně věcí se může posrat. To je podle mě jedna z nejdůležitějších zásad survivalového vybavení. Pokud jste někdy hledali Glockův nůž, pravděpodobně jste narazili i na FM81. Vypadá skoro stejně, ale má na hřbetu čepele pilku. FM78 je klasická varianta bez pilky, FM81 má pilku a je dnes nabízen jako survival varianta. Osobně mám ale k FM78 jednu velkou slabost. Ta čistá čepel mi přijde univerzálnější. Pilka na hřbetu může být užitečná, ale zároveň vám zabere část hřbetu a přidává další prvek, který při některých činnostech prostě nechcete. A hlavně při větším průměru dřeva je nepoužitelná. FM78 je prostě čistá práce. A co survival? Tady se dostáváme k tomu hlavnímu. Podle mě je FM78 jeden z nejlepších budget survival nožů, které můžete koupit. A nemyslím „budget“ ve smyslu „dobré na začátek, než si koupíte pořádný nůž“. Myslím dobrý nůž sám o sobě. Má dostatečně dlouhou čepel, aby zvládla většinu běžných prací v lese. Má dostatečnou tloušťku pro tvrdší zacházení. Má jednoduchou konstrukci. Je lehký. Je odolný. Pochva je jednoduchá a funkční. A hlavně: nestojí nesmysl. V době psaní tohoto článku ho na Knifestock.cz pořídíte za méně než 900 Kč, což z něj podle mě dělá jednu z nejzajímavějších voleb pro člověka, který nechce za první pořádný survival nůž vyhodit několik tisíc. Protože když si koupíte nůž za 15 000 Kč, začnete se k němu často chovat jako k posvátnému artefaktu. U FM78 máte mnohem větší chuť ho prostě vzít do lesa a kurva ho používat. A přesně tam podle mě survivalový nůž patří. FM78 je použitelný i jako nůž na házení. Samozřejmě, pokud s házením začínáte, neznamená to, že máte první den stát před stromem a zkoušet, kolik vydrží čepel. Házení nožem je dovednost jako každá jiná a chce to trochu techniky, prostoru a hlavně bezpečné podmínky. Konstrukčně je FM78 pro začátečníka zajímavý právě tím, že jde o jednoduchý, robustní nůž bez zbytečných serepetiček. Pokud vás tahle disciplína láká, určitě bych doporučil mrknout na slovenský YouTube kanál Zálesák z východu, který se házení nožem věnuje opravdu hodně a má na něj zaměřenou celou řadu tvorby. Kanál funguje od roku 2020 a má už desítky tisíc odběratelů; mezi videi najdete například i návod „Ako vrhať nože – NO SPIN“. A mimochodem – Robko, který za kanálem stojí, si podle mě rozhodně zaslouží pozornost. Nejen kvůli tomu, co umí, ale hlavně proto, že je to podle mé zkušenosti neskutečně dobrý člověk. A přesně takové lidi podle mě stojí za to v naší komunitě podporovat. Ocel má podle výrobce tvrdost kolem 55 HRC. Dnes jsme zvyklí na nože s tvrdostí 60+ HRC a nejrůznějšími superocelmi. Takže může vzniknout otázka: „Proč bych měl kurva chtít 55 HRC?“ Protože survivalový nůž není jen o tom, jak dlouho vydrží ostří při krájení kartonu. U pracovního nože může být nižší tvrdost výhoda. Ocel je houževnatější a zároveň se dá relativně snadno znovu nabrousit někde v terénu. A to je přesně ten přístup, který se mi u survivalového vybavení líbí. Nechci nůž, který má perfektní ostří šest měsíců a potom potřebuju laboratoř NASA, abych ho znovu nabrousil. Chci nůž, který vezmu, otupím, nabrousím a jedu dál. Samozřejmě není dokonalý. Pružinová ocel není nerezová ocel, takže pokud budete FM78 nechávat mokrý někde v batohu tři týdny, může vás čekat nepříjemné překvapení. Je potřeba se o něj trochu starat. A 55 HRC také není hodnota, ze které by si dnes člověk sedl na prdel. Stejně tak bych z něj nedělal náhradu sekery. Ano, je robustní. Ano, něco vydrží. Ale pořád je to nůž. Pokud potřebujete pravidelně zpracovávat půl kubíku dřeva, vezměte si sekeru a nebuďte kokoti. Proč ho vlastně doporučuju? Protože FM78 krásně ukazuje jednu věc. Survival vybavení nemusí být drahé, aby bylo dobré. Tohle je vojenský nůž, který vznikl z požadavku na jednoduchý, odolný a praktický nástroj. A ta filozofie se podle mě nezměnila. Když si dnes koupíte nějaký moderní survival nůž za několik tisíc, můžete dostat skvělý kus vybavení. Ale můžete taky dostat půlku marketingu. U FM78 platíte hlavně za to, co držíte v ruce. Ocel. Polymer. Pochva. Hotovo. A možná právě proto je FM78 jedním z nožů, které bych doporučil člověku, který začíná s preppingem, bushcraftem, survivalem nebo třeba právě s házením nožem a nechce hned vyhodit půl výplaty za kudlu. Protože první nůž nemusí být poslední nůž. Ale měl by být takový, aby vás naučil jednu důležitou věc: Nůž není šperk. Nůž je nástroj. A nástroj se používá. Verdikt: Glock FM78 + jednoduchá konstrukce + velmi dobrá odolnost + nízká hmotnost + 5mm čepel + snadná údržba + použitelný v lese i jako běžný pracovní nůž + vojenská historie + dostupnost + vhodný i pro začátky s házením nožem + žádné zbytečné píčoviny − není z nerezu − 55 HRC není žádná moderní superocel − ergonomie nemusí sednout každému. Za mě? 9/10 jako budget survival nůž. A kdybych měl někomu, kdo začíná s preppingem, říct: „Máš litr až pár tisíc, chceš jeden pořádný nůž a nechceš řešit kraviny?“ FM78 bych mu bez většího přemýšlení ukázal. Protože zatímco některé survival nože vypadají, jako kdyby přežily konec světa, Glock FM78 byl původně opravdu navržený tak, aby něco vydržel. A to je kurva rozdíl.

Komentáře (0)

• Zatím žádné komentáře.

Pro komentování se přihlaste do Kvelbu.

Přihlásit se