Prepping vs Survival
Omni· 26. 08. 2026 20:48 4
Zdarec zbojníci, taky jste se ocitli v situaci jako já? Jste na rodinný grilovačce, jdete rozdělat oheň a místo zapalovače vytáhnete křesadlo a pro svůj vlastní entertainment si oheň rozděláte za pomoci vrhání jisker do poctivě připraveného chlupatého klacíku. Všichni na vás koukají jak na debila a třešničku na dortu tomu nasadí vaše drahá polovička, která pronese něco ve smyslu... „No, to je ten můj Survivor,“ a nebo ještě lepší, „on zase prepperuje...“ V ten moment mě vždy nejenom obleje pocit studu, protože si uvědomím, že nejsem mezi svýma a že jsou morčata zase v přesile. Ale vždy mě i nasere špatné řazení dovedností k něčemu, kam to vůbec nepatří. Aby bylo jasno, proč tento příspěvek píšu, je fajn si ujasnit, jaký je rozdíl mezi survivalem a preppingem. Začal bych u survivalu. U jednoho Krakenova videa mě zaskočil názor, že při recenzi na Karlovu knížku sám sebe označil za špatného Preppera. Jak je možný, že člověk, co by dokázal rozdělat oheň i se zavázanýma očima, je špatný prepper? Jednoduše, je to mistr v survivalu. (Abych ještě uvedl na pravou míru. V mých očích není nic jako dobrý nebo špatný prepping, k tomu se dostanu později.) Co je teda survival? Z mého pohledu je survival soubor schopností a dovedností, který umožňuje člověku přežít v nepříznivém prostředí, a je jedno, jestli se jedná o les, džungli, nebo klidně Urban survival, který se například ve městech jako Paříž, Maroco atd. může kurva hodit. Survivalové skills většinou uplatníš od bodu startu jen do bodu ukončení úkolu, ať už je úkolem přežít, najít pomoc, dostat se zpátky k civilizaci, získat informace, pořídit potravu. A spoustu dalších věcí. Jsou survivalové skills užitečné pro preppera? Rozhodně ano, je to počáteční balíček dovedností, které ti po rozpadu společnosti ulehčí život. Každopádně nezaručují délku přežívání v postapo a někdy ti můžou zdraví z dlouhodobého hlediska i ohrozit. Uvedu příklad vaření vody v plastové lahvi. Ano, super, když potřebuješ vydržet pár dní, v ten moment vaření v plastové lahvi a nebo v kondomu na purifikaci vody bohatě stačí. Z dlouhodobého hlediska to ale v prepper situacích zas není taková švanda. Protože když chceme přežít z dlouhodobého hlediska, je dobrý se zamyslet i nad celkovou kvalitou vody, kdy jenom „artikl (z toho se neposeru)“ už bohužel nestačí. Takže, má smysl se učit survival/bushcraft věci pro preppera? Rozhodně ano, a navíc to ani není drahá záležitost. Buď je možnost 1. A to ta, si vyhledat na YouTube kanál, který se těmto tématům věnuje. Je jich mrak a z mého hlediska bych já doporučil Outdoor Boys a Ovens Rocky Mountain Bushcraft pro ty, co umí anglicky. Ale hlavně se pak nestyď vyjít ven a vše co si okoukal i vyzkoušet v praxi, nezapomeň, je to zábava do momentu než to budeš fakt potřebovat. Přemýšlel jsem i nad českými tvůrci, ale u těch mi trošku vadí, že buď jsou lidi, kteří svoje bushcraft survival kanály staví buď na komerčním product placementu, nebo na ezo kravinách, které s bushcraftem a survivalem nemají nakonec skoro nic společného. A nebo varianta druhá je si najít survivalistu, který tyhle kurzy přežití dělá, a normálně si u něj kurz zaplatit. Jde hlavně o to, že když člověk investuje nějaký čas a i část svých příjmů do něčeho takového, tak si z toho odnese určitě víc než člověk, kterému v lese kamarád jednou ukázal, jak rozdělat oheň za pomoci křesadla nebo tření 2 klacků o sebe. Tady ale už můžu doporučit, ať už Krakena, nebo Amar Ibrahim. Nevím proč, ale jen tyhle 2 kluci mi přijdou sympatičtí a že k tématům survivalu přistupují fakt seriózně. A teď část prepping. Co je vlastně prepping? Z mého pohledu je prepping připravování se na nějakou událost apokalyptického, ale i existenčního charakteru. Je člověk, co si dělá zásobu peněz pro případ, že by přišel o hlavní zdroj příjmů, prepper? Z mého pohledu ano. Je člověk, co si koupí paletu fazolí v konzervě pro případ, kdyby z nějakého důvodu vypadla logistická síť, prepper? Ano... Je babička dělající si zásobu zavařenin prepper, když se chystá na to, že se možná v zimě skrz vánici nedostane do města? Vím, že hodně z vás naseru, ale ano, je. A je to i kluk, který si koupí obouruční meč a plátovou zbroj pro případ zombie apokalypsy. Faktem je, a vím, že pro hodně z vás bude tohle pill hard to swallow. Ale většina z nás možná nepřejde ani počátečním velkým filtrem, co se týče apokalypsy. Znamená to, že jsme někde v našich přípravách selhali? No, ono možno ano a možno ne. Faktem ale zůstává to, že Maruška, tvoje sousedka, který táhne na 50, bydlí v paneláku a dělá v místní Jednotě, má díky nahodilosti událostí stejnou a možná i lepší šanci na přežití v rozpadu z dlouhodobého hlediska než ty. Ptáš se, jak je to možný? No jednoduše. Maruška nemá ego, chytla se nejbližší komunity lidí a teď výměnou za bezpečí a místo, kde může být v místní polní kuchyni, celý den škrabe brambory. Zatímco ty umíráš na zákopovou nohu, protože ses v prvních dnech rozhodl odtahat veškeré své zásoby do bugout lokace v lese a neřešil jsi, že máš celý den v botách mokro. Takže možná nejde o to, jestli jsi dobrý nebo špatný prepper. Možná jde jen o to, jestli máš dost rozumu na to poznat, co se ti v konkrétní situaci hodí. Protože můžeš mít doma tunu vybavení, umět rozdělat oheň prdelí a přežít týden v lese bez kalhot… ale pokud tě nenapadne, že nejlepší survival strategie může být prostě držet se lidí a škrábat s Maruškou brambory, tak jsi možná jenom dobře vybavenej idiot. 😁
Komentáře (0)
- Zatím žádné komentáře.
Pro komentování se přihlaste do Kvelbu.
Přihlásit se