Fórum Kvelbu

Fotit, nebo nefotit kompletní značení historických zbraní do roku 1890?

Blackdust· 02. 09. 2026 08:48 2

Zdravím všechny sběratele historických zbraní. Zajímá mě váš názor na dokumentování historických zbraní vyrobených do roku 1890. Myslíte si, že je při prezentaci zbraně ve sběratelské skupině, na fóru nebo například při prodeji vhodné nafotit veškeré značení, signatury a výrobní čísla, která se na zbrani nacházejí? Mám na mysli například: výrobní číslo zbraně, čísla na hlavních, baskuli, válci či dalších součástech, značky výrobce a puškaře, signatury na hlavních a zámkových deskách, zkušební a tormentační značky, vojenské, policejní nebo inventární značky, značky přejímací, různé montážní a dílenské značky, případné erby, monogramy a další historické označení. Osobně si myslím, že právě tyto detaily mohou být pro určení výrobce, roku výroby, původu a historie konkrétní zbraně mnohdy důležitější než fotografie celé zbraně. U vzácnějších kusů může kompletní fotografická dokumentace také pomoci budoucím sběratelům při porovnávání výrobních čísel a značení jednotlivých exemplářů. Na druhou stranu se občas setkávám s názorem, že by se výrobní čísla nebo některé značky veřejně zobrazovat neměly. Proto by mě zajímal názor sběratelů: Fotíte a zveřejňujete kompletní značení svých historických zbraní, nebo některá čísla a značky raději nezveřejňujete? A pokud ne, z jakého důvodu?

Komentáře (0)

• Zatím žádné komentáře.

Pro komentování se přihlaste do Kvelbu.

Přihlásit se