Fotit, nebo nefotit kompletní značení historických zbraní do roku 1890?
Blackdust· 02. 09. 2026 08:48 47
Zdravím všechny sběratele historických zbraní. Zajímá mě váš názor na dokumentování historických zbraní vyrobených do roku 1890. Myslíte si, že je při prezentaci zbraně ve sběratelské skupině, na fóru nebo například při prodeji vhodné nafotit veškeré značení, signatury a výrobní čísla, která se na zbrani nacházejí? Mám na mysli například: výrobní číslo zbraně, čísla na hlavních, baskuli, válci či dalších součástech, značky výrobce a puškaře, signatury na hlavních a zámkových deskách, zkušební a tormentační značky, vojenské, policejní nebo inventární značky, značky přejímací, různé montážní a dílenské značky, případné erby, monogramy a další historické označení. Osobně si myslím, že právě tyto detaily mohou být pro určení výrobce, roku výroby, původu a historie konkrétní zbraně mnohdy důležitější než fotografie celé zbraně. U vzácnějších kusů může kompletní fotografická dokumentace také pomoci budoucím sběratelům při porovnávání výrobních čísel a značení jednotlivých exemplářů. Na druhou stranu se občas setkávám s názorem, že by se výrobní čísla nebo některé značky veřejně zobrazovat neměly. Proto by mě zajímal názor sběratelů: Fotíte a zveřejňujete kompletní značení svých historických zbraní, nebo některá čísla a značky raději nezveřejňujete? A pokud ne, z jakého důvodu?
Komentáře (8)
Tady v UK větší aukční domy tyhle detaily nefotí. Spíše je interpretují což je většinou lepší protože mají lepši znalosti než kdokoliv jiný. Nicméně v některých jiných aukcích jsem je vyfocené viděl. Skrývání sériového čísla nerozumím… Každý seriózní aukční dům tuto informaci zveřejňuje. Sériové číslo je u anglických zbraní jednoznačným vodítkem k určení roku výroby. Někdy to může být komplikované, ale každý by ho měl vidět. Osobně mě napadá jen jeden důvod, proč číslo skrývat – a to je, že zbraň byla ukradena.
Jinak chápu, proč chceš značky vidět, je to samozřejmě důležité. Pokud nemáš interpretaci od odborníka, tak je to jediné, na co se můžeš spolehnout. Já je nefotím, ale ani ne tak z důvodu, že je chci skrývat. Spíš je to práce navíc a mělo by stačit to, co o tom já napíšu.
U některých i Anglických brokovnic nejsou čísla směrodatná jelikož hlavně a bascule nemusí mít vždy stejné číslo v historických pramenech to dokonce potvrzují samotní výrobci. Třeba Imanuel Mefeert a další. U firmy Webley je třeba problém, že ani nevlastní výrobní knihy, ale má je jiná společnost, která za poplatek určí rok nic méně knihy které jsou dostupné, jsou datovány až po roce 1900. jeden z mnoha připadů. I renomovane aukčni síně nemají přesnou dataci a několikráte se mě potvrdilo , že značky, které byli na zbrani neodpovídali datování zbraně. Tudíž za mě rozhodně fotit. To jestli děláš 10 fotek nebo 12 doopravdy není žádné zdržení , ale transparentnost nabízené zbraně.
Určení datace zbraně je komplexní problém. Máš pravdu, že sériová čísla můžou být problematická, protože někteří výrobci je přiřadili v době prodeje, nebo prostě záznamy neexistují. Nicméně je třeba Nigel Brown, který udělal velkou práci se shromažďováním dat i kolem menších výrobců. Další problém je, že třeba hlaveň byla vyměněna a rib zůstal stejný, kde je adresa výrobce, která indikuje něco jiného, než je v proof značkách. Stáří určuje technologie, patenty, ale také zvyklosti a historicko-kulturní kontext. Pokud neznáš všechny tyhle věci, spoléháš na mechanické určování stáří, a to může být dost mimo. Nevím úplně, o jakých aukčních síních mluvíš. Je jasné, že každý může dělat chyby, ale třeba tam, kde nakupuju já, pracují například s historikem Donaldem Dalasem, jehož znalosti jsou enormní.
Nicméně souhlasím, že pořízení fotky značek není tak velký problém a v rámci transparentnosti s tím souhlasím.
Samozřejmě pokud není zbraň jakkoli signována či značená určuje se dle konstrukce, patentu sve doby. Nic méně pokud má zbraň měněné části za novější ztrácí na své historické hodnotě a také v ČR je zařazena do jiné kategorie pokud hlavní současti jsou po roce 1890. I když sem se setkal se zbrani která byla prokazatelně dodána a vyrobena v roce 1885, ale dostala se zpět do Belgie po xxx letech a prošla zkušebnou po roce 1893 tudíž byla značena ELG s korunkou. Tam právě rozhodlo vyrobní číslo a evidence v historických archivech.
- Emc2· 07. 09. 2026 18:38
Dobrý den, jelikož sleduji toto fórum na kvelbu jen krátce tak jsem se rozhdl dnes registrovat. Čtu vaše články s úsměvem, jelikož pán pod přezdívkou Anglán žije podle toho co píše asi v Anglii . Neříkám, že nemá pěkné články, ale na mě používá velmi moc anglických výrazů. Nic méně sem četl jeho názor na určování staří zbraní což mě pobavilo. Dle jeho slov je v pořádku, že se vymění součásti zbraně za nové jiné i hlavně, pažba atd. , ale hlavně , že zůstane systém zbraně stejný. To je to samé jako bych na trabanta dal kola z Porsche i karoserii, ale hlavně že motor bude mít pořád z trabanta. Trošku mimo realitu. A Tvrdil o tom paskvilu, že je to veterán.
- Koss· 09. 09. 2026 12:33
Dobrý den, jsem tady novy a touto problematikou jsem se začal zajímat jen nedávno a já si myslím, že to není na škodu uvádět... pak si každý může dohledat co potřebuje více k dané zbrani soukromě..
Pro komentování se přihlaste do Kvelbu.
Přihlásit se